Investiții de 490 de milioane de euro la uzina auto de la Craiova. De când va începe livrarea de mașini electrice

×
Codul embed a fost copiat

Uzina auto de la Craiova are oficial, de marți, un nou proprietar care promite investiții de 490 de milioane de euro. Peste doi ani, fabrica va începe să livreze și automobile electrice.

Între timp, la Mioveni s-a încheiat programul de plecări voluntare, care anunță, spun specialiștii, trecerea la motoare hibride.

Fabrica de la Craiova va produce două noi modele în următorii trei ani, iar în 2024 din uzină va ieși și primul automobil electric făcut în România. Preluarea uzinei de la Craiova de către turcii de la Ford Otosan înseamnă primul pas spre motoarele complet electrice.

Președinte Ford Europa: La sfârșitul anului 2021, am anunțat că Ford vom merge doar cu mașini electrice de pasageri, în același timp vom avea o creștere substanțială pentru linia de mașini electrice comerciale.

În total, capacitatea de producție a fabricii va crește la 272 de mii de vechicule pe an, de la 250 de mii acum, iar uzina va avea în plus 600 de angajați.

Citește și
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Managerul general Ford Otosan: În Europa, electrificarea se întâmplă cel mai repede din toată lumea. Astăzi, Ford Otosan marchează o nouă etapă cu transferul planului la Craiova lărgind experiența fabricii și capabilitățile in operare.

În transformare este și fabrica Dacia de la Mioveni, unde tocmai s-a încheiat programul de plecări voluntare. 600 de angajați au plecat de bună voie de la 1 iulie, în schimbul unor compensații bănești cuprinse între 16 și 130 de mii de lei, în funcție de vechimea în fabrică.

Grupul Renault și-a propus ca în Franța să fie construite doar mașini electrice, iar în celelalte divizii din lume să păstreze 10.000 de angajați care vor face motoare termice și hibride.

Președintele juriului european Autobest: Se anunță, practic, o trecere la electrificare etapizată și asta înseamnă, ca prima etapă, trecerea la hibridizarea modelelor Dacia. Eu estimez că în următorii ani Dacia va implementa această politică industrială de trecere la hibridizare, inclusiv estimez trecerea la plugg-in hybrid.

Și în România numărul mașinilor verzi este din ce în ce mai mare, dar infrastructura de încărcare este deja depășită. Premierul promite investiții.

Premierul Nicolae Ciucă: La nivelul Guvernului există un angajament asumat prin PNRR astfel încât la finele anului 2026 să realizăm 18.000 de staţii de încărcare - 13.000 sunt din fonduri europene, 5.000 vor fi finanţate de la bugetul de stat.

Ministrul Economiei: Pandemia a accelerat procesul de electrificare, pandemia a dezvoltat proiecte noi care se regasesc în România, care duc la îndeplinirea obiectivelor la nivel european.

Potrivit ministrului Economiei, industria auto reprezintă 46 la sută din produsul intern brut al României.

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Un nou cutremur a fost raportat, sâmbătă dimineața, în România. Ce magnitudine a avut
Un nou cutremur a fost raportat, sâmbătă dimineața, în România. Ce magnitudine a avut

Un cutremur slab, cu magnitudinea 2,9, a fost raportat, sâmbătă dimineața, în România.

Metoda prin care o grupare din Timiș aducea migranți în România. Suma de bani încasată de la fiecare persoană
Metoda prin care o grupare din Timiș aducea migranți în România. Suma de bani încasată de la fiecare persoană

O rețea de trafic de migranți - formată din cetăţeni români, afgani şi pakistanezi - a fost destructurată de polițiștii de frontieră din județul Timiș.

Accident grav în Buzău. Două femei au murit, după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat pe câmp
Accident grav în Buzău. Două femei au murit, după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat pe câmp

Două femei, angajate ale unei firme de pază, au murit sâmbătă dimineață, într-un accident petrecut pe un drum din județul Buzău.

 

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.