Unul din cinci copii din Romania sufera de o tulburare emotionala. Planul Ministerului Sanatatii de a combate acest fenomen
Ministerul Sanatatii va initia controale pentru a depista din vreme tulburarile emotionale si de comportament la copii si adolescenti.
Cifrele Organizatiei Mondiale a Sanatatii sunt ingrijoratoare: unul din 5 copii are o suferinta emotionala, iar unul din 8 o tulburare mintala diagnosticata clinic.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Pe baza unui chestionar, in cadrul consultului de rutina, medicii pediatri si cei de familie ar trebui sa poarte anumite discutii cu cei mici. Raspunsurile ar putea ajuta la depistarea precoce a factorilor de risc cu rol in dezvoltarea tulburarilor de sanatate mintala la copii. Screening-ul ar trebui sa fie obligatoriu in cazul celor care provin din familii dezorganizate cu parinti agresivi si dependenti de alcool sau cu diferite boli cronice.
Medic psihiatru: "O alta tulburare este depresia, sub diferite forme, si care la adolescenti devine mult mai frecventa, iar cealalta tulburare cu care ne confruntam este cea de conduita sau disruptiva. Asta inseamna agresivitate cu depresie si cu impulsivitate si care devine foarte frecventa la scolarul mare si la adolescent, asta insemnand furt, minciuna, vagabondaj, consum de droguri, relatii sexuale precoce."
Este vitala depsitarea precoce a potentialelor tulburari mintale atat timp cat in Romania se pune accent pe medicamentatie si nu pe preventie. Unui copil care are un comportament ciudat ii sunt administrate pastile, in loc ca cineva sa se intereseze de la ce a pornit totul.
Aproape 50.000 de copii si adolescenti au fost diagnosticati cu o tulburare mintala in numai 10 luni. Cei mai multi au trecut printr un episod depresiv (peste 15 ani) la care se adauga cei cu tulburari de anxietate si de conduita. Credeti sau nu, peste 900 de copii au fobie scolara, majoritatea au varste intre 5 si 14 ani. Adultii de maine ai Romaniei au si tulburari de atasamemt si de comportament alimentar.
Depinde in primul rand de adultii din jurulul lor sa sesize orice schimbare inainte sa fie prea tarziu.
In acest moment numarul copiilor diagnosticati cu diferite tulburari de sanatate mintala variaza intre 1 si 5 procente, procentul real este insa mult mai mare.