Unul din 3 copii se naste in familii in care parintii nu sunt casatoriti. Ce cred romanii despre convietuirea fara acte


Ultimul update: Luni 20 Martie 2017 06:47
Data publicarii: Vineri 17 Martie 2017 19:07
Categorie: Stiri Sociale

Potrivit Institutului National de Statistica, numai anul trecut au fost peste 62.000 de nasteri "in afara casatoriei".

Cifra uriasa e pusa de specialisti pe seama emanciparii cuplurilor. Pe de alta parte anul acesta a inceput din nefericire cu un record negativ: in ianuarie s-a intamplat cel mai mare numar al deceselor din ultimii 5 ani.

In grafic vedem cati copii s-au nascut anul trecut, linia albastra, si cate decese au fost - linia rosie. In general in lunile de iarna avem cel mai mare numar de morti, asta si din cauza conditiilor meteo, asistentei medicale proaste in mediul rural si mai ales bolilor agravate de toti acesti factori.

Cert e ca daca in august nasterile si decesele apoape s-au egalizat, in ianuarie 2017 avem recordul acesta trist de peste 28.000 de morti. Asta in timp ce nasterile se diminueaza, diferenta dintre cele doua valori se numeste spor natural si din '90 incoace este negativ an de an.

Apropo de nasteri, aceasta este numarul de copii nascuti in afara familiei, adica din parinti necasatoriti. Oameni care aleg sa formeze o familie, fara sa aiba neaparat acte, contracte, hartii. Numarul total: peste 374 de mii in acesti sase ani. Daca raportam numarul la cati copii se nasc in medie pe an, 180.000 insemna ca o treime sunt nascuti in afara familiei.

Pe judete, in 2015, cei mai multi erau in Capitala, unde traieste peste 10% din populatia Romaniei, dar dupa Iasi si Mures, urmeaza Dolj - un judet cu multa populatie rurala. Cei mai putini copii din parinti necasatoriti sunt in judetele cu rosu, Bistrita si Gorj ar fi ultimele doua. Pe harta din spatele meu vedem distributia acestui fenomen, iata ce spun oamenii despre "convietuirea fara acte":

"Daca e s-o iau dupa vechile tratidii, dupa parinti, cred si in act, dar se poate si fara, adica nasti un copil, te intelegi bine, e relatia buna chiar daca... adica nu te face un act.

"Nu sunt pentru casatoria cu acte, nu conteaza"

Altii sustin ca banii pentru nunta ar fi o problema.

"Eu nu cred ca din cauza costurilor, daca vrei sa te unesti cu cineva"

"Sunt multi tineri care vor sa faca pasul asta si nu au posibilitate."

Ionut Mavrichi, consilier la Patriarhia Romana: " Evident vor fi botezati, dar mesajul bisericii e ca cel mai bine pentru securitatea copilului e sa existe aceasta familie"

Psihologii, sustin ca importanta e relatia dintre parinti, nu un act scris.

Ioana Podina, psiholog, lector la Universitatea Bucuresti: "Statutul marital nu are nicio legatura cu modul in care se simte si cu starea de bine a copilului, ei nu sunt parintii lui sot si sotie, este mama si tata"

In Europa de Vest si peste Ocean, numarul nasterilor in afara casatoriei trece de 40%.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO