Un sat din Bistrița-Năsăud va avea un cămin cultural renovat, dar îi lipsește apa curentă. Explicația primarului
Fără apă, dar cu un cămin cultural renovat - este povestea unui sat din Bistriţa-Năsăud, unde 400 de mii de euro vor asigura reabilitarea clădirii menite să găzduiască nunţi, botezuri, cumetrii şi pomeni.
În localitate mai există însă o mână de oameni - câteva sute - majoritatea în vârstă, care tânjesc mai degrabă la o capelă şi la apă curentă.
Căminul cultural din satul Fântânița, din Bistrița-Năsăud, s-a tot degradat în ultimii ani. Sunt câţiva ani de când în clădirea respectivă nu s-a mai ţinut un eveniment, spun localnicii, care mărturisesc că ar fi nevoie mai degrabă de o capelă.
Localnic: „O fost odată un plan să se facă pentru sat o capelă. Ar fi necesară pentru că polulația este îmbătrânită și săracii oameni tot mor, tot dispar. Aici la căminul cultural nu s-o mai făcut nunţi de multă vreme."
Localnică: „Căminul acesta e făcut de mult timp. Lumea s-a îmbătrânit, s-au împuținat. Tot s a propus că o să se facă o capelă pentru bătrâni.”
Reporter: „V-ați dori o capelă ?”
Localnică: „Păi da, da.”
Localnic: „Puține familii sunt tineri care sunt rămași aici în sat.”
Primarul susţine că este nevoie totuşi şi de un cămin cultural funcţional.
Ioan Becan, primar com. Miceștii de Câmpie: „Se face acoperişul, se face o extindere pentru centrala, o terasă, tot lângă el, deci nu se face o extindere prea mare. Deci se reabilitează şi se dotează. Atât. Nu există niciun alt spaţiu unde să se desfăşoare o activitate - de la o nuntă, la un botez, chiar şi pomelnicele după înmormântări."
Mai presantă este însă lipsa apei curente, se plâng unii localnici.
Reporter: „Apă aveți în sat?”
Localnic: „Apă avem atunci când plouă, atunci avem apă.”
Satul nu este racordat la rețeaua de canalizare, deși aceasta există.
Ioan Becan, primar com. Miceștii de Câmpie: „Fântânița are canalizare, e finalizată, doar că nu avem apă. Mi se pare normal să se investească pentru o calitate mai bună a vieții, altfel o să plece și oamenii pe care îi mai avem.”
Potrivit ultimului recesământ, în Fântâniţa sunt înregistraţi aproximativ 350 de oameni, cu tot cu cei plecați la muncă în străinătate.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bistrita nasaud, camin cultural, apă curentă,
Dată publicare:
20-09-2022 08:05