Un irlandez stabilit in Romania se lupta sa salveze casele traditionale din Maramures. Initiativa pentru care a fost laudat
Stabilit de peste 20 ani in Romania, un irlandez indragostit de Maramures duce o lupta continua pentru salvarea caselor traditionale.
In speranta ca isi va atinge telul, a lansat o brosura bilingva in care prezinta solutii pentru conservarea satului romanesc, dar si pentru valorificarea produselor artizanale.
Irlandezul maramuresean - asa cum ii spun oamenii locului - si-a amintit cu drag de inceputuri, cand descoperea cultura traditionala a Romaniei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Peter Hurley: "Foarte multe case maramuresene din lemn au fost aruncate la cosul de gunoi pentru ca au fost asociate cu inapoiere, saracie si lipsa de progres. Si in Irlanda a fost o perioada in cultura noastra traditionala pe care primul lucru pe care vroia sa-l faca sa iasa de acolo sa emigreze in Anglia ori America. "
Dupa ce a renuntat la o slujba bine platita in publicitate, a pus pe picioare un festival dedicat mestesugurilor traditionale. Acum, "Drumul lung spre Cimitirul Vesel" atrage anual mii de curioasi. Si nu s-a oprit aici. In brosura lansata de curand, care cuprinde 68 de pagini, propune solutii pentru conservarea traditiilor si valorificarea acestora.
Peter Hurley: "Localnicii din Maramures isi fac datoria, ei trebuie sa tina animalele si noi sa consumam produsele."
La randul lor, locuitorii, se declara incantati de initiativele irlandezului.
Melania Makk, localnica:"Noi nascuti, crescuti, invatati cu traditia nu am fost noi cei care sa facem primul pas. Este de datoria noastra sa promovam noi traditia, nu sa vina cineva din exterior, dar daca asa s-a intamplat, si asa este bine."
El a ajuns pentru prima data in Romania in 1994 si atunci s-a hotarat sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a duce numele Maramuresului peste hotare.