Maramuresul cucereste lumea si prin sunetele sale combinate cu muzica. Rezultatul unui proiect inedit, apreciat la New York
S-a ocupat de asta un antropolog, care vreme de 2 ani a ascultat vocile locului si le-a dat noi sensuri.
Rezultatul este un spectacol audio-vizual uluitor intitulat ''The Deep Sound of Maramures'' transmis in direct pe Facebook din localitatea Viseu de Sus. Concertul a fost urmarit in timp real si in aula Universitatii St John's din New York.
Antropologul si muzicianul Peter Gate si-a dorit sa introduca un nou concept de cultura experimentala bazat pe creativitate si reinterpretarea valorilor din aceasta parte de tara.
"The deep sound of Maramures" scoate la suprafata zestrea culturala a zonei si incearca sa o faca mai atractiva atat pentru romani cat si pentru straini.
Peter Gate, antropolog: "Proiectul isi propune sa schimbe perspectiva asupra lucrurilor in ceea ce priveste cultura si restul straturilor sociale, adica isi propune sa aduca o perspectiva noua asupra culturii care pare sa stagneze si sa aduca o perspectiva noua printr-o schimbare de optica. Este un proiect de turism cultural experimental care are scopul de promovare a culturii experimentale."
Daca pentru unii mocanita doar face zgomot, pentru Peter Gate aceasta pur si simplu canta: "Fiind antropolog pentru mine a reprezentat si o motivatie personala sa pot sa adun aceste sunete. A fost mai greu din punct de vedere etnic, dar din punctul de vedere al efortului profesional a fost deosebit de placut."
In acest proiect unic s-a implicat si instrumentistul Stefan Andreica. Rezultatul fabulos pune intr-o noua lumina istoria si natura acestei regiuni de legenda.