Dupa 150 de ani, in rezervatia Defileul Lapusului au reaparut castorii. Rozatoarele, atrase de apele nepoluate de la noi
La mai bine de un secol si jumatate de la disparitia lor, in rezervatia naturala Defileul Lapusului, din Maramures, au reaparut castorii.
Specialistii spun ca rozatoarele au venit din Ungaria, atrase de apele nepoluate de la noi.
In total, sunt doua familii de mamifere cu pui, adica aproximativ 10 exemplare, monitorizate acum atent de reprezentantii asociatiilor de protectie a mediului.
In zona satului Groape din Targu Lapus, pe malul apei, castorii care si-au facut adaposturi au lasat in urma o multime de semne. Initial, atunci cand au vazut copacii doborati, specialistii au crezut ca e vorba despre defrisari. Dupa o analiza mai atenta insa, s-au lamurit repede.
Specialist: "Au ros 3 copaci si i-au indreptat in cadere catre apa, facand barajele respective."
Pana acum au fost observate doua familii de castori cu pui - aproximativ 10 mamifere.
Viorel Coroian, presedintele asociatiei de pescuit sportiv „Cheile Lapusului": „Ei fiind si un indicator de ape curate, si-au creat un habitat pentru ca zona este una linistita, nepoluata. Au din abundenta hrana. Exista pe malul raului multa vegetatie, arinul ori salcia care le este prielnica."
Initial, castorii au reaparut acum doi ani in Delta Dunarii, apoi in Lunca Muresului s-au facut repopulari. Specialistii cred insa ca rozatoarele care s-au mutat in Maramures ar fi ajuns in tara noastra din Ungaria.
Ionica Pop, specialist in domeniul protectiei si a conservarii naturii : „Traiesc in familii, femela, mascul si pui, se hranesc cu crengi muguri coji, au un stomac care le permite digestia cojilor de arini, salcie, plop."
Specialistii ii linistesc insa pe localnici si spun ca aceste mamifere sunt pasnice.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ungaria, maramures, baraj, castori, extinctie, rozătoare,
Dată publicare:
11-02-2017 08:14