Inventia pentru care un adolescent din Constanta a primit medalia de aur. "Viata mea era indecisa, trebuia sa fac ceva"

19-02-2015 08:53


Chinul prin care a trecut cand a aflat ca are o tumora osoasa l-a determinat pe un licean din Constanta sa gaseasca o alternativa la clasica biopsie.

Cu ajutorul matematicii si informaticii, adolescentul de 17 ani a inventat un soft care poate spune pe loc daca o tumoare este sau nu canceroasa.

Munca lui a fost rasplatita cu medalia de aur la concursul national de stiinte si tehnologii. Si i-a adus calificarea la cea mai mare competite de proiecte internationale, ce va avea loc in mai, in Statele Unite.

Dragos Serban, inventator: "Trebuie doar sa selecteze imaginea cu tumora, apasa butonul submit si primeste rezultatul pe loc."

In urma cu doi ani, Dragos, elev la liceul de informatica din Constanta, a aflat ca are o tumoare osoasa la piciorul stang. A amanat biopsia, ca sa participe la doua concursuri, in Georgia si America. S-a intors in tara cu doua medalii - una de argint si una de bronz - si a intrat direct in sala de operatie. Rezultatele au venit dupa o luna, iar Dragos a inteles atunci cat de grea este asteptarea, dar si faptul ca o luna poate face diferenta.

Dragos Serban, inventator: "Viata mea era indecisa. Am realizat ca trebuie facut ceva pentru a evita aceasta biopsie."

Au urmat 6 luni de munca asidua, studiu si cercetare. Adolescentul a reusit sa obtina accesul la o baza informatica, unde pacientii si-au donat istoricul medical. Pe baza unor algoritmi si a tomografiilor computerizate, a dezvoltat un soft cu ajutorul caruia poti afla pe loc daca o tumoare este maligna sau benigna. Iar acuratatea, sustine inventatorul, este de 90 la suta.

Dragos Serban, inventator: "Este o faza de preprocesare, prin care este obtinuta o imagine mai clara, cu mai multe detalii. Apoi este facuta o segmentare, prin care se obtine regiunea tumorii, se calculeaza trasaturi ale texturii, ca mai apoi sa se foloseasca un algoritm de clasificare."

Dragos a fost rasplatit cu medalia de aur la concursul national de tehnologie FirstStep din Capitala si s-a calificat la cea mai mare competitie internationala de profil, ce va avea loc la Houston, Texas, in luna mai. Elevul in varsta de 17 ani mai are cateva inventii premiate, printre care se numara si un material izolator din hartie si ipsos.