Umilintele prin care trec romanii plecati sa lucreze in fermele din strainatate. Ce indura pentru 1000 de euro/luna

03-04-2016 18:55


Mare atentie inaine de a pleca la lucru in fermele din strainatate. Este perioada in care e mai mare nevoie de muncitori, insa de multe ori conditiile din teren sunt departe de promisiunile angajatorilor.

Tot mai multi romani au intalnit camere insalubre, patroni care ii agreseaza si ii jignesc sau program de lucru mult mai mare decat cel din contract. Pentru a evita aceste situatii, mai multi conationali care au plecat sa munceasca in Danemarca s-au unit pe facebook - si se avertizeaza intre ei despre ce i-ar putea astepta la destinatie.

Daniel este de trei ani in Danemarca, unde a lucrat la mai multe ferme pentru animale. A avut parte de tot felul de experiente cu angajatorii.

Daniel Hriscu muncitor roman in Danemarca: "Am lucrat in zootehnie si de cele mai multe ori s-a intamplat sa nimeresc peste angajatori care nu ne respecta pe noi ca muncitori, ne cred ca niste sclavi. Incearca sa ne cazeze in niste case cu conditii precare. In alte locuri am avut probleme cu banii, orele suplimentare nu erau platite conform contractului."

Iar imaginile postate de romanii care au trecut prin astfel de situatii sunt revoltatoare.

Muncitor roman in Danemarca: "-Era vorba ca o sa stau in casa, am stat intr-o rulota. Pe timpul iernii batea vantul prin rulota, cand era ger, ingheta apa, nu puteam sa spal nici vasele
Reporter: Cei de la ferma cum se comportau cu dumneavoastra?
Muncitor: Urat! Ca niste sclavi"

Pentru a evita aceste situatii, romanii din Danemarca s-au unit pe retelele de socializare unde schimba informatii despre fermele unde lucreaza.

"Te angajeaza sclav pentru managera poloneza care se crede daneza. Au schimbat din vara pana acum 10 oameni, daca ei nu-i place de fata ta ai plecat, daca esti sclav la propriu ai sanse sa mai stai pana iti vede mai bine fata."

Pentru a ajunge sa lucreze la o ferma din strainatate, romanii apeleaza la firme de intermediere, insa de cele mai multe ori acestea nu verifica in ce conditii sunt trimisi oamenii. Sau, mai grav, stiu despre ce este vorba -dar ascund adevarul, ca sa aiba clienti.

Daniel Hriscu muncitor roman in Danemarca: "Ei spun ca au trimis oameni sa vada conditiile si ca nu vor mai apela la alti romani sa ii trimita acolo, desi imediat dupa ce am plecat, la doua saptamani am trecut pe acolo si deja adusesera alt romani. Ei stiu in ce conditii ne trimit nu reuseste cu tine, cu siguranta 1,2,3 dupa tine vor accepta."

Specialistii au cateva sfaturi inainte de semnarea unui contract.

Dan Constantin Goldis Asociatia pentru Integrarea Cetatenilor Romani in UE: "Sa citeasca siteurile consulatelor si ambasadelor in care merg, sa nu dea din mana niciodata actul de identitate, sa nu semneze niciun contract intr-o limba pe care nu o inteleg."

Teoretic, in Uniunea Europeana, salariile in fermele de crestere a animalelor ponesc de la 1000 de euro pe luna.

VIDEO PROTVPLUS.RO