Tot mai multi romani se intorc sa lucreze in tara, dezamagiti de ce-au gasit afara: "Nu merita sa plecam pentru 500 de euro"
Incurajati sau nu de autoritati, romanii din strainatate ar avea unde sa munceasca.
Santierele din Romania s-au inmultit vizibil in ultimii doi ani, iar constructorii intampina dificultati atunci cand cauta muncitori calificati. In aceste conditii, sunt dispusi sa le ofere in jur de 1000 de euro lunar celor care sunt buni meseriasi.
Mihai este seful unei echipe de muncitori din Botosani care ridica un bloc de locuinte pentru tineri in orasul Murfatlar din Constanta. Dupa experienta "strainatatii" spune ca este multumit aici.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Mihai Surugiu, sef echipa: Nu stiu daca merita sa plecam pentru 400 - 500 de euro pe afara sa stam cat stam. Mai bine stam sa lucram la noi in tara ca incepe sa mearga treaba si speram sa mearga si mai bine. Eu unul am fost si am lucrat trei luni si m-am retras. Era mult cat dadeam pe chirie pe mancare.
Gheorghe este zidar si a lucrat mai bine de un an in Israel unde salariile in constructii sunt ceva mai mari pana la 1200-1300 de euro.
Gheorghe Ene zidar: Eu zic ca nu se castiga mai bine la noi asta e parerea mea. Am cam 1200 de euro nu stiu dar daca stau bine si ma gandesc mai bine castig aici in tara la noi, asa zic eu. Reporter: Cheltuielile mai mici?
Gheorghe Ene: Pai da esti aproape de casa
Acum este foarte usor sa iti gasesti un loc de munca in constructii.
Litoralul romanesc este o adevarata oaza de investitii. De la sud la nord se construieste acum mai mult decat se construia in perioada de bum imobiliar mai ales ca si vremea tine cu dezvoltatorii imobiliari. Se munceste la foc automat si asta pentru ca zeci de blocuri de vacanta, pensiuni sau vile sunt programate sa intre in circuitul turistic din acest sezon estival.
La Cluj un muncitor calificat, fierar betonist castiga intre 2500 si 3000 de lei lunar, un sef de lucrari aproape 4000 de lei iar un muncitor necalificat pana la 1900 .
Si la Cluj Napoca santierele s-au inmultit vizibil. Firmele mari de constructii insa intampina o problema grava. Nu gasesc muncitori calificati asa ca sunt nevoiti sa subcontracteze firme mai mici ca sa poata sa si respecte termenele de finalizare.
Ioan Rus, presedinte filiala Asociatia Constructorilor din Transilvania: “Ar fi bine sa se intoarca cei plecati in strainatate pentru ca muncitorii nostri calificati sunt acolo .
La Alba Iulia un om de afaceri a copiat modelul austriac si a hotarat sa deschida un centru in care sa invete meserie tinerii.
Dragos Popa, om de afaceri: “In ultimul timp ne confruntam cu o mare problema pe piata pentru ca nu mai avem personal calificat Am pierdut mult si bani si timp in pregatirea celor noi"
"Acest atelier este important pentru ca acesti tineri/ un zidar astazi nu cunoaste o plansa de trasare la orice constructie noi vrem un zidar sa cunoasca plansa de proiectare ca el sa-si poata trasa cotele."
Investitia trece de 200.000 de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: salarii, strainatate, muncitori, constructii, locuri de munca,
Dată publicare:
23-02-2016 18:53