Oferte din strainatate tot mai tentante pentru medicii romani. In cat timp pot avea propriul cabinet in Germania
In timp ce in Romania medicii muncesc, de cele mai multe ori, pe salarii care abia ajung la doua mii de lei, ofertele din strainatate sunt din ce in ce mai tentante.
Acolo, doctorii sunt platiti cu cateva mii de euro. Si, pe langa bani, au parte de traininguri gratuite si chiar de posibilitatea de a lucra in cabinete particulare, care sa devina in timp ale lor, in conditii avantajoase.
Raluca este medic rezident si a venit la targul de cariere din Cluj sa isi gaseasca un loc de munca peste hotare.
"Pe medicina interna m-ar interesa ceva in Germania. Conditiile de munca sunt mai bune ca la noi", spune Raluca.
In Germania, cei cu diploma de licenta sunt primiti sa-si faca rezidentiatul, chiar daca nu au sustinut examenul in Romania. Mai mult, pot prelua cabinetele particulare ale medicilor de acolo si, in timp, ajung sa aiba propriul business.
Cosmin Savulescu, expozant: "Se intampla acest lucru pentru ca medicii din Germania sunt aproape de pensie si nu gasesc inlocuitori care sa le preia cabinetele."
Pentru a deveni proprietarul unui cabinet de medicina de familie sau stomatologie in Germania, un doctor trebuie sa faca un credit, sa lucreze cel putin un an cu cel pe care vrea sa il inlocuiasca, iar la final sa faca un contract de vanzare cumparare. In timp, medicul poate face un profit de la 7, la 10.000 de euro.
Cu oferte greu de refuzat vine si Marea Britanie, care scoate la concurs posturi de specialisti in psihiatrie sau medicina de familie. Salariul porneste de la 3.100 de euro, pe luna si poate ajunge pana la 5.500 de euro.
Diana Maftei, expozant: "Este un training, initial, pentru a te introduce in sistemul de sanatate britanic. Treptat, pot ajunge si specialisti daca asta isi doresc."
Paul: "Doresc sa merg acolo pentru ca esti mai motivat si din punct de vedere financiar, pentru ca in jurul banului se invart toate."
24.000 de medici au parasit tara in ultimii 20 de ani. Banii sunt putini aici, iar conditiile din spitale deloc multumitoare, spun doctorii.
La Vatra Dornei, de exemplu, din cauza crizei de medici, o parte din personal e formata din cei care ar trebui sa fie deja la pensie.
Valentina Stan, managerul Spitalului Vatra Dornei: "Spitalul municipal Vatra Dornei intampina problema generala din spitalele noastre, lipsa de personal medical. Sunt pensionati care continua activitatea in spital. Nu am gasit personal sa ii putem inlocui.
In Romania, un medic este platit cu 1.600 de lei si poate ajunge, in functie de sporuri si numarul de garzi, la un salariu de aproximativ 3 - 4.000 de lei.