Transportul în comun, una din principalele cauze ale infectării cu Covid-19. Ce soluții s-au găsit la Timișoara
Una dintre principalele cauze de infectare cu SARS-COV-2 este călătoria cu mijloacele de transport în comun aglomerate, atrag atenția specialiștii.
Riscul de infectare a fost semnalat inclusiv de medici. Aceștia spun că mulți pacienți bolnavi de COVID-19 declară că s-au deplasat frecvent cu autobuzul sau tramvaiul înainte să ia virusul.
În ultima vreme, mulți dintre români au renunțat la acest obicei.
În mijloacele de transport în comun din Timișoara s-au înregistrat în luna septembrie cu aproape 1,5 milioane de călătorii mai puțin față de aceeași lună a anului trecut.
Asta pentru că oamenii nu mai circulă atât de des, dar și pentru că le este teamă să nu se infecteze cu noul coronavirus.
Bărbat: ”Circul destul de rar. Ocazional. Stăm mai mult pe acasă, asta s-a schimbat. Doar așa, în caz de forță majoră, unde trebuie neapărat să mergi, mergi, n-ai ce face, mai sunt mulți care nu poartă mască și asta e un lucru care mă și reține să mai circul așa".
”Femeie: Tre să te ferești, mă feresc, deci nu... dacă mă feresc, nu mi-e frică.
Reporter: Dacă este aglomerație, urcați în el?
Femeie: Nu! Nu, ignor, e mai bine”.
Femeie: "Atâta timp cât nu este înghesuială și se păstrează distanța și masca, eu cred că suntem în siguranță".
Călătoriile cu mijloacele de transport în comun reprezintă un risc real, atrag atenția medicii.
Dozatoare cu dezinfectant în toate autobuzele și tramvaiele
Mulți dintre pacienții infectați au declarat la internare că fac naveta și că autobuzul sau tramvaiul ar fi singurele spații închise aglomerate pe care le-au frecventat.
Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: ”Există încă o grămadă de oameni care merg la serviciu cu mijloacele de transport în comun. Cred că ar fi important să existe o frecvență mai mare a celor care îi transportă. Oameni mai puțini și transporturi mai dese”.
Pentru a reduce riscurile, Societatea de Transport Public din Timișoara a pus dozatoare cu dezinfectant în toate autobuzele și tramvaiele și au luat măsuri suplimentare de igienizare.
Cosmin Bradu, purtător de cuvânt Societatea de Transport Public Timișoara: ”Colegii noștri dezinfectează mijloacele de transport în comun în fiecare zi cu cloramină și alți astfel de dezinfectanți caracteristici".
Chiar dacă a scăzut fluxul de călători, societatea de transport nu a scăzut și frecvența autobuzelor, tocmai pentru a nu se crea aglomerație.