Tragedia de la Spitalul de Copii din Brasov se poate repeta oricand


Ultimul update: Miercuri 31 Octombrie 2012 09:25
Data publicarii: Luni 26 Iulie 2010 00:00
Categorie: Stiri Sociale

Drama produsa la Spitalul de Copii din Brasov, unde un baietel de un an a murit pentru ca medicii n-au avut un aparat de ventilatie, se poate repeta. In unitatile noastre sanitare aceste aparate sunt putine, defecte sau sigilate in cutii. 

Ministerul Sanatatii nu se grabeste, insa, sa termine inventarul lor, chiar daca vietile pacientilor depind de ele.

In multe unitati, numarul aparatelor de ventilatie este foarte mic. De exemplu, la neonatologie la Spitalul Caritas, acolo unde sunt bebelusi nascuti prematuri, sunt numai doua ventilatoare. La ele sunt conectati de joi doi copii.

Doctorii spun ca daca apare al treilea, sunt nevoiti sa il ventileze manual cu un balon, pana cand vine o ambulanta care sa-l transfere in alt spital.

Nici la chirurgie situatia nu este mai buna. Aici, functioneaza un singur aparat de ventilatie, din trei existente.

La peste 300 de kilometri, la Timisoara, doctorii au aparate de ventilatie dar nu se pot atinge de ele. Toate au costat 100.000 de euro si stau intr-un salon, in cutii, la Spitalul Municipal, pentru ca Ministerul Sanatatii nu a trimis si compresoarele aferente aparatelor.

La Spitalul de Copii din Brasov, medicii n-au avut un dispozitiv cu care sa ventileze mecanic un baietel de un an, intrat in coma. Timp de opt ore, mai multi specialisti s-au luptat sa-l tina in viata pe copil. In final, aparatul de care aveau atata nevoie a fost luat cu imprumut de la maternitatea din oras. Copilasul a mai trait insa doar cateva ore.

Dupa aceasta tragedie, responsabilii nu au luat masuri. La acelasi spital, medicii nu au in continuare un aparat de ventilatie si-l iau pe cel de la maternitate daca nu este ocupat.

La 1 august, unitatea va cumpara un aparat din bani proprii.

Problema aparatelor de ventilatie din unitatile sanitare din Romania nu se rezuma insa doar la lipsa sau numarul lor insuficient.

Si siguranta celor existente este cu semnul intrebarii. Asta pentru ca, chiar daca avem un ordin care ii obliga pe managerii spitalelor sa ceara verificarea aparatelor, din 2008 incoace doar 38 spitale din cele peste 400 au facut acest lucru.

Pentru restul, nimeni nu garanteaza. Autoritatile fac verificari doar atunci cand apar incidente, iar de multe ori este prea tarziu.

Aparatura medicala performanta tinuta pe post de mobila in spitale
Se poate: Raed Arafat verifica aparatele nefolosite din spitale
Aparatura medicala de sute de mii de euro zace nefolosita prin spitale
VIDEO PROTVPLUS.RO