Traditionala husa impletita pentru smartphone. Cum vor mestesugarii din Brasov sa pastreze vii traditiile locului

Ultima actualizare: 03-08-2016 07:34

Dupa ce au vazut cat de purtata este ia romaneasa, mesterii populari au prins curaj si isi promoveaza arta in targuri organizate ca niste sezatori.

In Scheii Brasovului, de exemplu, femeile pricepute i-au invatat in acest weekend pe oraseni cum sa isi faca o camasa traditionala, cusuta cu maiestrie. Sau, daca nu au rabdare pentru un proiect atat de complicat, cum sa-si lucreze cu mana lor o husa de telefon sau de tableta.

 

Targul de la Brasov a reunit zeci de mesteri populari si a redat cu succes atmosfera sezatorilor de altadata. Vizitatorii au primit insa si sfaturi legate de moda, valabile si pentru zilele noastre.

Femeie, explicand care sunt dimensiunile iilor: "Gura camasii cam asa la inceputul sanilor, deci aici undeva si aia inseamna maxim 10 centimetri."

De teama ca traditiile se vor pierde, mestesugarii fac obiecte care isi gasesc utilitatea in lumea moderna.

Aurelia Boitor, mester popular: "Pe langa iile pe care le faceu ele si servetelele simple, incercam sa facem si ceva mai practic din ziua de azi, cum ar fi o husa pentru tableta."

Fascinati, copiii au lasat deoparte telefoanele mobile si au incercat "gadget-uri traditionale".

Olar: "Asa usor trebuie sa trageti si tot timpul sa tineti un deget aici ca sa nu miste."
Fetita: "Asa?"
Olar: "Da, da."

Manuela Sasu Ducsoara, mester popular: "In momentul in care s-au asezat si au lucrat, nu-i mai ridicam de la razboi si ziceau, wow nu stiam ca e asa fain."

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Junilor din Scheii Brasovului. Astfel de targuri vor mai avea loc, spun ei, pentru ca vor ca valorile de altadata sa fie cunoscute si apreciate de toata lumea.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO