Cursa intre Romania si Ungaria pentru a inregistra Kurtos Kalacs la UE. "Lovitura" data de vecinii maghiari
Kurtos Kalacs este motiv de disputa intre Romania si Ungaria. Initial, tara noastra a anuntat ca vrea sa inregistreze produsul traditional la Uniunea Europeana, dar vecinii maghiari ne-au luat-o inainte si au depus deja actele la Bruxelles.
Ministrul Agriculturii este hotarat sa conteste documentele vecinilor pentru ca produsul s-a nascut in zona secuiasca din Transilvania, nu in Ungaria.
Simplu, cu nuca sau cu ciocolata, colacul secuiesc este irezistibil, spun toti cei care au fost cuceriti de aroma lui. Ministrul Agriculturii anunta in urma cu cateva saptamani ca Romania pregateste dosarul prin care celebrul kurtos kalacs sa fie inregistrat ca produs cu origine protejata. Asta inseamna ca podusul este recunoscut si promovat pe piata europeana, iar producatorii primesc fonduri UE. Dar, pentru ca nu ne-am miscat suficient de repede, vecinii maghiari au inaintat dosarul inaintea noastra.
Achim Irimescu, ministrul agriculturii: "Ajunsesem la o intelegere foarte buna ca Romania sa prezinte la Bruxelles pentru protectie kurtos kalacs. Am inteles ca statul vecin s-ar putea sa inainteze o cerere de protectie la Bruxelles. Desi colegii din statul vecin au recunoscut ca este un produs realizat in Transilvania, deci in Romania. Va trebui sa fim vigilenti si sa facem contestatie.”
Kurtos Kalacs provine din zona secuiasca, din Transilvania, in special din Covasna. In maghiara, kurto inseamna cos de fum, iar kolacs, cozonac impletit. Cine simte mirosul de kurtes kalacs, greu rezista tentatiei. Mai ales daca este cald.
Ca sa nu piarda acest produs, Ministerul Agriculturii va depune contestatie la Bruxelles, daca va fi nevoie.
Achim Irimescu, ministrul agriculturii: “Din pacate, producatorii nefiind corect informati, au avut temeri si nu s-au grabit sa il protejeze si acum riscam sa il pierdem, asa cum s-a intamplat si cu porcul Mangalita, sa fie protejat de ei, nu de noi."
Porcul mangalita, sau somonul pe patru picioare, cum mai este denumit, era crescut in trecut in foarte multe gospodarii din Transilvania, dar traditia s-a pierdut. Din nou, ungurii au fost cu un pas inaintea noastra si au inregistrat rasa la Uniunea Europeana.
Spre deosebire de alte tari care au inregistrat deja sute de produse, Romania este codasa in Europa. Deocamdata avem doar trei produse cu origine protejata: magiunul de Topoloveni, telemeaua de Ibanesti si salamul de Sibiu. Iar novacul afumat mai are de trecut cateva etape, pentru a ajunge pe aceeasi lista a produselor cu origine protejata.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ungaria, uniunea europeana, Transilvania, dispută,
Dată publicare:
03-01-2016 17:50