15 judete din Romania nu se pot lauda cu produse traditionale. Zonele recunoscute pentru identitatea lor culinara
Mai putin de 500 de preparate se pot mandri cu titlul de produs traditional, dupa ce in urma cu 2 ani autoritatile au inasprit conditiile de atestare.
In 15 judete din tara nu exista deloc, in vreme ce alte regiuni si-au conturat deja o identitate culinara. Brasovul este, de pilda, campionul branzeturilor, Oasul si Maramuresul te imbie cu afumaturi, iar la Alba ies in fata brutarii.
Aproape o treime dintre produsele traditionale romanesti vin din judetul Brasov. Ciobanii de acolo stiu si locurile bune de pasunat, dar si cum sa framante branza. Fratii Catean din Rotbav sunt renumiti pentru burduful pe care il fac, dar si pentru urda dulce, casul si cascavalul lor afumat.
Cand spui Oas si Maramures te gandesti la palinca, la minunatele straie taranesti, la portile de lemn migalos lucrate, dar nu in ultimul rand la carnatul de casa, jambonul, caltabosul.
Calatoria culinara trebuie sa treaca musai si prin Alba, unde producatorii traditionali te imbie cu pita, colaci si placinte de toate felurile.
Pe harta culinara traditionala a Romaniei putem adauga si judetul Neamt, specializat in dulceturi, compoturi si conserve de legume si, cum era de asteptat, Tulcea, cu preparatele din peste. Pe de alta parte oamenii din 15 judete nu s-au grabit sa isi inregistreze nimic.
Judete fara produse traditionale: Bacau, Calarasi, Constanta, Caras Severin, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Mures, Teleorman, Vaslui si Vrancea.
In ceea ce priveste recunoasterea internationala a retetelor noastre traditionale stam si mai rau. Europenii au certificat doar calitatile originale ale magiunului de Topoloveni si am putea primi curand atestate pentru telemeaua de Ibanesti si pestele Novac afumat de Tara Barsei.