Romanii, tot mai atrasi de locuintele inteligente. Cat costa o casa cu aerisire prin pereti si caldura activata de mobil
Strazi fara zapada iarna, costuri de intretinere zero, incalzire si aerisire prin pereti, lumini si temperaturi controlate prin intermediul telefonului.
Constructorii se intrec in inovatii si dotari de ultima generatie pentru a-si atrage clientii, dar chiar si asa preturile bat pasul pe loc in comparatie cu anul trecut. Cumparatorul anului 2017 este unul matur si cu pretentii din ce in ce mai mari, spun expertii imobiliari.
Intr-un complex de case de langa Lacul Snagov se promit costuri de intretinere zero, pentru case de pana la 400 de mp. In cartier sunt amplasate panouri fotovoltaice.
Surplusul de energie este stocat in baterii si poate fi folosit tot pentru locuitorii de aici, spun proiectantii. Pe sub strazile dintre case, de exemplu, se monteaza un sistem de tevi cu incalzire, astfel incat iarna zapada sa se topeasca si sa nu mai fie nevoie de utilaje de deszapezire.
Bogdan Brandiburg, proiectant general: ''Exista acest concept de locuinte active energetic, e folosit in general in zonele nordice, unde sunt tot timpul cu un pas inainte. Sunt construite intr-un climat atat de aspru, cu putine zile insorite pe an."
Preturile acestor case sar de 300.000 de euro.
Alt cartier, alte oferte pentru pretentiosi...
"Pot controla de pe telefon caldura din fiecare camera. Daca sunt in vacanta, pot sa dau temperatura mai mica, fluxul de aer, adica daca vreau sa schimb complet aerul o data la o ora. Selectez o arie, sa zicem parter si aici pot sa modific temperatura", ne spune Horia.
Horia Negulescu a cumparat o casa la marginea Bucurestiului anul trecut, in august. A vrut sa stea intr-o locuinta inteligenta.
"Este o casa care iti asigura un confort mult mai mare decat orice alta casa in care eu am locuit pana acum. Va dau cateva exemple: faptul ca am temperatura constanta in toate camerele. Casa se autoaeriseste, nu trebuie sa stai vara cu geamul deschis, sa mori de cald, iarna cu geamul inchis, nu-ti intra muste in casa, nu trebuie sa pui plase", ne explica el.
Preturile locuintelor din acest complex pleaca de la 230.000 de euro, fara de TVA. Dezvoltatorul, un grec stabilit in Romania, a vrut sa impresioneze cu cele mai noi tehnologii.Toata energia vine de la soare, fie prin panouri, fie prin pozitionare.
Mai mult, peretii si tavanul functioneaza ca niste calorifele, iar curatenia nu mai este un chin.
Alex Skouras: "Avem un vaccum cleaner centralizat in toate camerele."
Daca revenim cu picioarele pe pamant aflam ca apartamentele mai ieftine se vand bine numai daca au dotari de calitate.
Marius Usvat, expert imobiliar: "Avem de-a face cu un client mai matur, care se intereseaza inainte de a achizitiona o locuinta. Se axeaza foarte mult pe pret, pe zona, pe calitatea finisajelor, plus rezistenta seismica a cladirii."
In Bucuresti si in imprejurimi, dezvoltatorii construiesc anul acesta 12.000 de locuinte, fata de 10.000, cate au dat spre vanzare anul trecut. La nivel national sunt 25.000 in curs de finalizare.