Chiriasii ANL, pusi sa plateasca de 4-5 ori mai mult. Oamenii sunt revoltati, desi in continuare pretul e sub cel al pietei

Ultima actualizare: 14-02-2017 07:12

Modul de calcul al chiriilor ANL a fost actualizat, dupa ce tarifele incasate de stat ramasesera neschimbate de peste 6 ani.

Daca, de exemplu, chiria era sub 100 de lei pe luna, acum a devenit de 100 de euro. Unii locatari se plang ca asa, nu vor face fata cheltuielilor si in curand o sa se mute in alta parte. Altii se gandesc sa cumpere apartamentele, ca sa stie macar pe ce dau banii. Autoritatile sustin insa ca noul pret al chiriei este justificat, caci apartamentele, unele situate in zone bune, au o valoare mare.

Pana acum, chiriile ANL erau simbolice, majoritatea pana in 100 de lei. In aprilie anul trecut a fost schimbat insa felul in care se calculeaza acestea, iar masura a intrat in vigoare la 1 ianuarie. In familia Pancu, chiriasi ANL de 7 ani, asta nu a fost deloc o veste buna. Mai ales ca sunt 5 oameni pe un singur salariu, cel al mamei, de 1.500 de lei.

Silviu Pancu, chirias ANL: “Trebuie sa caut o alta posibilitate pentru ca situatia din Botosani, cu salariul minim pe economie, nu prea ne permitem. Toata lumea e revoltata. In momentul de fata, platim 74 de lei. Noi credeam ca o sa se tripleze. 200 de lei ne mai permiteam, dar sa o faca 400 de lei..."

In Botosani, chiar si majorate la 100 de euro, chiriile de la ANL tot sunt mai mici cu 150% fata de cele pentru apartamente asemanantoare, in blocurile din oras. Cu toate astea, chiriasii sunt nemultumiti.

Adrian Donisa, chirias ANL: "Luna trecuta am platit gunoiul, impozitul la masina si gazul, 1.000 de lei. Daca mai era si chiria 500 de lei, ajungeam la 1.500 de lei. Fara sa mai pun alte cheltuieli. Mai avem si cate o rata, plus alte cheltuieli: apa, internetul, cablul..."

Autoritatile locale sustin ca le-au cerut celor de la Ministerul Dezvoltarii sa reevalueze situatia.

Catalin Flutur, primar Botosani: “Reprezentantii MDR ne-au spus ca analizeaza aceasta situatie provocata initial de un control al Curtii de Conturi la ANL si care au invocat ca amortizarea locuintelor nu a fost prinsa pana acum in costul chiriei."

Noul model de calcul pleaca de la valoarea apartamentului. Sa zicem ca avem unul de 150 de mii de lei, la care dupa ce punem intretinerea, administrarea si o cota in functie de localitate, rezulta o chirie de 470 de lei pe luna.

La Iasi, in schimb, foarte multi chiriasi ANL s-au decis deja sa-si cumpere aparamentele, la auzul majorarii tarifelor. Spre exemplu, pentru apartamentele de 2 camere ar trebui sa dea 32.000 de euro. Adica o rata de 800 de lei pe luna, pentru 15 ani.

In Constanta, sunt in prezent 315 locuinte ANL. Cele mai ravnite sunt cele amplasate pe malul marii, 2 scari de bloc si 60 de apartamente. Cei care locuiesc aici platesc chirii sub pretul zonei, considerata una dintre cele mai scumpe din oras. Cele mai multe apartamente, cu 2 camere, au 90 de metri patrati. Chiriile sunt aici intre 300 si 800 de lei. Cele din vecinatate, din blocurile clasice, pot ajunge insa si la 500 de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!