Crestere de aproape 10% la preturile locuintelor in ultimul an. Efectul pe care l-ar avea eliminarea TVA-ului la vanzare

Ultima actualizare: 09-02-2017 07:01

Piata imobiliara a inceput 2017 in forta, cu o crestere a pretului mediu la nivel national de 1,3 la suta, potrivit unui portal din domeniu.

Asta face ca in ultimul an cresterea sa fie de aproape 10 la suta. Este insa adevarat ca exista diferente importante intre marile orase ale tarii.

Capitala este pe primul loc. Astfel, pretul pentru un metru patrat util a crescut cu peste 100 de euro, adica cu 9,8 la suta. Un salt de peste 9 la suta s-a inregistrat si in Cluj-Napoca, unde tarifele sunt oricum mai mari decat in Bucuresti. Timisoara si Constanta au consemnat si ele salturi de peste 8 procente.

Dragos Vilceanu: "Cumparatorii au iesit deodata parca intr-un val foarte mare de cumparatori interesati sa faca o achizitie. Se vand foarte rapid proprietatile bune, cumparatorii iau decizia pe loc, nu se mai gandesc foarte mult. In acelasi timp vanzatorii au simtit lucrul asta si preturile au dat semne de crestere."

Unii analisti se asteapta insa ca de acum incolo scumpirile sa fie mai mari la locuintele nou construite.

Radu Zilisteanu: "Cresterile de preturi in masura in care ele vor exista pentru locuinte vechi se vor cifra undeva la jumatate fata de cresterile de preturi pentru imobilelel noi. Cumparatorii prefera sa cumpere imobile noi, mai ales ca preturile sunt relativ comparabile. Un imobil nou in orice caz are alte dotari decat un apartament vechi."

In plus, cladirile noi ar putea beneficia de eliminarea TVA pentru vanzarea de locuinte. In prezent cota de TVA este de 5 la suta numai pentru locuinte sub 120 de metri patrati si cu o valoare de maximum 450 de mii de lei, locuintele mai mari avand TVA de 19 la suta.

Dragos Vilceanu: "Tot ce vedeti in oferte in momentul de fata la dezvoltatori sunt locuinte majoritatea sub 80 de mii de euro si majoritatea sub 110 metri patrati. Daca dispare TVA-ul, asa cum guvernantii au promis, cu siguranta o sa constatam ca se va schimba un pic trendul, dezvoltatorii vor construi locuinte un pic mai mari pentru ca vor putea sa le vanda cel putin cu 20 la suta mai ieftin."

Programul de guvernare promite cota zero de TVA pentru vanzarea de locuinte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO