Tot mai multi moldoveni vor cetatenie romana!


Ultimul update: Marti 09 Octombrie 2012 18:43
Data publicarii: Sambata 16 Mai 2009 00:00
Categorie: Stiri Sociale

In numar mare, cetatenii moldoveni au ajuns la Judecatoria Sectorului 1 din Bucuresti, unde au dat in judecata statul. Vor sa le fie recunoscuta cetatenia romana si s-au plans ca procedura clasica dureaza prea mult.

"Luati seama la litera legii", le transmit reprezentantii Justitiei. Cetatenia romana nu poate fi obtinuta in instanta, chiar daca exista un precedent: un moldovean de peste Prut a castigat un asemenea proces.

Ghenadie Brega este jurnalist la Chisinau si, in 2002, pe cand era student, le-a cerut autoritatilor de la Bucuresti sa ii recunoasca oficial cetatenia romana. Pentru ca ani la randul nu a primit raspunsul asteptat, a decis sa ceara in justitie recunoasterea cetateniei.

Vestea ca Ghenadie Brega a castigat procesul s-a raspandit imediat, iar numarul moldovenilor care au deschis procese impotriva statului roman la Judecatoria Sectorului 1 din Bucuresti a crescut de la o zi la alta.

Saptamanal se inregistreaza peste o suta de asemenea solicitari. Asta, desi judecatorii spun ca in cazul lui Ghenadie Brega s-a ignorat faptul ca cetatenia romana nu poate fi acordata decat prin procedura administrativa.

"Ei trebuie sa urmeze aceeasi procedura ca si cetatenii altor state, nascuti din cetateni romani, dar care nu locuiesc pe teritoriul Romaniei. Ni se spune ca ei au un statut privilegiat si distinct, ori legea 21/1991 nu le stabileste un tratament distinct fata de ceilalti cetateni," este de parere Emilia Madularescu, vicepresedintele Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

Oficialii de la Justitie sustin ca cetatenia romana este acordata acum in cel mult opt luni. Moldovenii care au depus dosarele acum cativa ani au prins insa vechea procedura, care era de lunga durata. Si pentru ei lucrurile ar putea fi rezolvate cel tarziu pana in vara, cand ar putea depune juramantul de credinta fata de Romania.

De la 1 ianuarie si pana astazi peste 5.500 de moldoveni si-au redobandit cetatenia romana.

Nu sunt dovezi ca Romania a fost implicata in violentele din Moldova
R.Moldova: au fost validate alegerile parlamentare din 5 aprilie
VIDEO PROTVPLUS.RO