Tinerii, tot mai atrasi de voluntariat. Povestea lui Victor, care ajuta copiii bolnavi de cancer: "Stiu ce vreau sa devin"
Intr-o lume a vitezei, in care nu mai au repere, iar sistemul scolar nu le indeplineste nevoile, din ce in ce mai multi adolescenti aleg sa faca voluntariat.
Fie ca este vorba de mediu, asistenta sociala sau arte, tinerii se familiarizeaza mult mai repede cu domenii cunoscute pana acum doar adultilor. Cel mai important - de un an incoace, Romania recunoaste voluntariatul ca experienta profesionala, iar acest lucru va conta mult, atat la admiterea la facultati de peste hotare, dar si pentru viitoarele locuri de munca.
La doar 17 ani, Victor este voluntar la Asociatia "Little People" Romania si ii ajuta pe copiii de la Institutul Oncologic sa treaca peste perioada grea din viata lor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Putem sa facem dintr-o branula un fluture sau o albina, sau dintr-o seringa, o pasare si cream povestioare si le explicam cum aceste instrumente ajuta la tratarea bolii", spune Victor.
"Mai mult ei m-au ajutat pe mine. Am vazut ce inseamna sa ai speranta si sa ai incredere", mai spune adolescentul.
Experienta de un an la oncopediatrie l-a facut sa isi dea seama si ce cariera ar vrea sa urmeze.
Victor Cojocaru, voluntar: "Eram axat strict pe Medicina Veterinara, dar experienta de la "Little People" m-a ajutat sa imi recalculez posibilitatile. Parca ma atrage cel mai mult si chiar Oncologie Pediatrica."
Tot voluntariatul i-a oferit raspunsuri si Ruxandrei, eleva acum in clasa a 12-a la Liceul "Virgil Madgearu". A fost la GreenPeace, "Salvati Copiii" si la Brigada de Voluntari. Cel mai mult i-a placut sa fie implicata in festivaluri de muzica sau de film.
Ruxandra Calin, voluntar: "Am zis ca eu asta trebuie sa fac, ca daca fac asta, o sa ma distrez toata viata si asta o sa fac si o sa imi placa si n-o sa muncesc deloc si am decis sa aplic la facultate in Anglia, pe partea de Events Management. Am fost acceptata la Coventry University."
Ar prefera oricand sa faca voluntariat acolo unde ii place, in loc sa stea in clasa la anumite materii.
Ruxandra Calin, voluntar: "Sunt anumite lucruri pe care nu le voi folosi mai departe, iar voluntariatul pe domeniul in care vreau eu sa merg ma ajuta foarte mult. Eu as inlocui religia, pentru ca pe mine, personal, nu ma ajuta cu nimic."
In plus, cand vor iesi de pe bancile scolii, tinerii vor avea deja experienta trecuta in CV. Conform Legii 78/2014, activitatea de voluntariat se considera experienta profesionala de specialitate, daca aceasta este realizata in domeniul studiilor absolvite. Pe durata activitatii, voluntarul trebuie sa primeasca un certificat din partea asociatiei, care sa ateste experienta sa.
Psihologii spun ca voluntariatul conteaza enorm in dezvoltarea personalitatii unui adolescent.
Ana-Maria Zamfir, psiholog: "Il ajuta foarte bine sa isi fixeze un sistem de valori sanatos, sa fie mai empatic, sa inteleaga mai bine care sunt sentimentele altor persoane si sa comunice foarte bine."
Conform unui studiu realizat de Centrul de Markenting si Prognoza Sociala, doar 14% dintre romani fac voluntariat.
Sursa: Pro TV
Etichete: adolescent, voluntariat, asistenta sociala,
Dată publicare:
06-02-2016 18:10