Gestul simplu prin care un grup de voluntari le-a facut viata mai usoara oamenilor strazii, fortati sa indure gerul

22-01-2016 13:24


Pe un ger cumplit, viata celor care traiesc pe strada este un calvar. La Iasi, un grup de oameni cu suflet a oferit joi seara mancare calda si cate o patura ori haine groase acestoer necajiti.

Pe un asemenea ger, toata lumea a privit gestul binefacatorilor ca pe un miracol. In schimb la Targoviste, sarmanii care se adaposteau intr-o hala dezafectata, au refuzat sa se duca in adapostul primariei, de teama ca-si vor pierde locurile de dormit.

"Le dam mai intai ciorba si apoi felul doi... Vai, ce buna e ciorba aia.”

Actiunea caritabila a fost pusa la cale de cativa prieteni care s-au gandit sa-i ajute pe sarmanii fara adapost, dar si pe cativa pensionari care nu au bani sa-si cumpere mancare sau haine.

Bogdan Tanasa, organizator: "Am hotarat sa facem ceva si pentru cei care au nevoie. Vedeti si voi ce e pe strada, minus 10 grade, o supa calda nu strica nimanui. Fiecare a adus ce a putut pentru oameni."

Iar o fapta buna sta in puterea oricui, spun organizatorii.

Gicu, organizator: "Vrem oamenii din Iasi sa iasa putin si sa ajute pe cei care nu pot"

In schimb, o situatie mai putin obisnuita a avut loc la Targoviste. Mai multi oameni ai strazii s-au certat cu politistii locali pentru ca nu au vrut sa fie dusi intr-un adapost, la caldura, ci au tinut sa ramana intr-un camin dezafectat, in ger.

Cersetor: "Nu parasesc eu! Eu nu sunt fortat sa parasesc eu caminul... pe mine, ma doare sufletul sa parasesc eu caminul, nu puteti sa ma luati cu forta"

Agentii au incercat in zadar sa le explice ca isi risca viata daca vor ramane sa doarma acolo, in frig.

"-Buna seara. Ce faceti aici?
-Dorm si eu...
-Ia, ridica-te de aici...
-Nu mergi la azil?
-Nu... v-am spus, clar, nu!
-De ce nu vrei sa mergi, acolo e cald...
-Nu merg!"

Politistii banuiesc ca oamenii strazii se tem ca la intoarcerea din adapost isi vor pierde locul in hala dezafectata. In plus, in caminul primariei este interzis alcoolul.

"-E frig de mori, aici...
-Nu mor, deloc... nu merg, nu se merita...
-De ce?
-Nu se merita...

La Targoviste au fost azi noapte minus 15 grade. Politistii le-au dat sarmanilor cate un ceai cald si le-au spus ca daca se razgandesc, vor gasi adapost si o masa calda la centrul social din oras.

VIDEO PROTVPLUS.RO