Tara in care Ministerul Sanatatii pregateste scuze in loc de vaccinuri. Mii de bebelusi, externati fara sa fie imunizati


Ultimul update: Luni 30 Iunie 2014 07:01
Data publicarii: Vineri 27 Iunie 2014 10:17
Categorie: Stiri Sociale

Mii de bebelusi sunt externati din maternitati fara sa fie vaccinati impotriva tuberculozei si a hepatitei B. Serurile s-au epuizat in unele judete, iar in altele mai sunt doze doar pentru cateva zile.

In loc sa aiba grija ca pruncii sa fie imunizati, cei din Ministerul Sanatatii au scuzele pregatite: producatorii straini se misca greu.

Maternitatea din Braila nu mai are nicio doza de vaccin BCG si nici de ser impotriva hepatitei B, asa ca bebelusii sunt trimisi acasa. Lunar, numai in acest judet ar fi nevoie de cate 500 de doze din fiecare, pentru imunizarea nou-nascutilor in primele 24 de ore, dar si a copiilor care au varste cuprinse intre 2 si 6 luni.

Criza si in judetul Arad, unde in depozitele DSP mai exista seruri pentru patru zile.

"E o problema la nivel national cu achizitia acestor vaccinuri", a spus dr. Adrian Wiener, director medical al Spitalului Judetetan Arad.

Oficialii din Ministerul Sanatatii recunosc ca sunt probleme in Arad, Braila, Constanta, Ialomita, Neamt si Vrancea. Si vin si cu o solutie de avarie: vor redistribui dozele ramase nefolosite prin alte judete.

Grav este insa ca, de la an la an, bebelusii devin victimele unor angajati ai statului iresponsabili, care sunt platiti sa asigure stocurile necesare.

Aceasta delasare ne va costa mai mult pentru ca acum Ministerul va trebui sa cumpere la suprapret vaccinurle lipsa, in regim in urgenta. Promisuni exista pentru finalul lunii iulie, cand ar trebui ca 500.000 de doze de vaccin BCG si inca 200.000 de hepatitic B sa fie cumparate din Bulgaria si de la alti producatori internationali. Abia din august insa ar putea fi reluata vaccinarea.

VIDEO PROTVPLUS.RO