Sute de persoane care traiesc pe strazi, preluate de politie si duse in adaposturi. De ce multi fug cum se face dimineata

Ultima actualizare: 06-12-2014 07:14

Iarna a venit ca un cosmar pentru romanii fara un acoperis. Sute de adulti si copii au fost preluati, in ultimele zile, de ambulantele sociale si de politie si dusi in adaposturi de urgenta ca sa nu moara de frig pe strazi.

Majoritatea accepta cu greu sa stea chiar si cateva zile in centrele administrate de primarie, chiar daca primesc acolo hrana calda si pot dormi omeneste. Au fost si cazuri in care mame cu bebelusi de cateva luni au fugit indata ce s-a facut dimineata.

Doamna Georgeta face ordine printre femeile cu care imparte caldura unei ciorbe fierbinti si a centrului care o primeste in noptile reci. Meseria ei a fost, pana la 50 de ani, sa aduca zambete, era florareasa. Traia tihnit in casa parintilor, din care fratii au dat-o afara.

A cerut ajutor cand si-a dat seama ca, la varsta ei, n-o sa reziste gerului de inceput de decembrie. Peste zi, ea munceste ca femeie de serviciu, seara vine aici sa isi odihneasca oasele.

Aproape 80 de femei intre 18 si 80 de ani au fost aduse de Politie si ambulantele sociale intr-un adapost din sudul Capitalei. Pentru unele e prima masa calda dupa saptamani intregi. Au fost gasite pe strazi si in parcuri, cu mainile si picioarele aproape degerate. Vor ramane aici pentru asistenta medicala si hrana pana trece urgia.

Printre cei infrigurati sunt si oameni care s-au rupt cu buna stiinta de familiile lor. Maria a venit la pelerinajul Sfantului Dumitru si a decis sa nu se intoarca la Craiova, la sotul alcoolic si la copiii care, spune ea, n-o mai iubesc.

"Am stat o luna de zile in gara. N-am unde sa ma duc. Am incercat si la manastiri, dar am dat banii degeaba ca nu m-au primit", explica ea.

Cei mai multi insa vor doar un ajutor de moment, si apoi sa fie lasati in pace, sa coboare in canalele in care s-au obisnuit. Zilele acestea 4000 de portii de ceai si de mancare calda vor ajunge la sarmanii care traiesc din mila calatorilor in zona Garii de Nord.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO