Cele două județe din România în care masca de protecție devine obligatorie

Dată publicare: 05-04-2020 10:19
Dată actualizare: 05-04-2020 20:03


Cetăţenii din judeţul Vaslui vor avea obligativitatea să iasă din case doar dacă vor avea nasul şi gura acoperite cu măşti de protecţie sau alte materiale textile, au decis membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

Potrivit prefectului judeţului Vaslui, Mircea Gologan, măsura va intra în vigoare începând cu data de 6 aprilie.

Mircea Gologan, prefectul județului Vaslui: „Toți locuitorii județului Vaslui sunt obligați să poarte mască sau orice le acoperă nasul și gura, în spațiile publice, în gări, șantiere, astfel încât să evităm răspândirea virusului. Modelul adoptat de la Galați e bun și pentru județul Vaslui. Eu consider că orice cetățean care poartă mijloc de protecție se protejează pe el însuși și îi protejează pe cei din jur”.

Și locuitorii orașului Simeria, din Hunedoara, riscă de mâine amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. Nu au voie să iasă din casă fără mască ori măcar o eșarfă care să le acopere gura și nasul. La Galați, sancțiunile pentru persoanele juridice, de data această, merg până la 70.000 de lei. Nimeni nu poate primi clienții care nu respectă decizia autorităților.

Galați, primul județ care a impus purtarea măștilor

 

În județul Galați, locuitorii vor fi obligați, de luni, să își acopere nasul și gură în spațiile aglomerate. Decizia a fost luată de Comitetul pentru Situații de Urgență al județului.

Gabriel Ioan-Avramescu, prefectul județului Galați: "Practic, măsura respectivă nu vizează portul unei măști, ci vizează portul unor mijloace de protecție, astfel încât, atunci când stranutăm sau când tușim, particulele să nu fie transmise în comunitate".

Măsură va întră în vigoare de luni și, deocamdată, prevede sancțiuni doar pentru administratorii piețelor sau centrelor comerciale unde sunt identificați cumpărători care nu poartă mască.

Dacă acceptă clienți care nu-și acoperă nasul și gură, persoanele juridice riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 70.000 de lei. Pot fi aplicate și sancțiuni complementare, precum suspendarea activității, desființarea unor lucrări sau închiderea șantierului - după caz.

Gabriel Ioan-Avrămescu, prefectul județului Galați: "Măsura a fost luată de câteva săptămâni în Cehia, în Slovacia, în urmă cu 3 zile am văzut că și Bulgaria a adoptat, în orașele mari, dar și Viena. În zona asiatică, în Coreea de Sud una dintre măsuri a fost aceasta".

Valentin Boldea, Medic de familie: ”Indiferent că vorbim de măștile chirurgicale, cu sau fără filtru, sau improvizații din material textil, ele au rolul de a opri răspândirea virusului protejându-i nu pe cei care poartă, în primul rând aceste măști, ci pe cei din jur. Nu avem de unde să știm persoanele asimptomatice care poartă acest virus".

În Galați, au fost confirmate, sâmbătă, cazuri de infecție cu noul coronavirus într-un cămin pentru vârstnici. Sunt cinci persoane, cazate în aceeași camera cu o femeie, decedată recent, care prezența simptomele. Centrul, administrat privat, intră în carantină, iar 160 oameni vor fi testați.

 

Tags: vaslui, masti, galati,


VIDEO PROTVPLUS.RO