Galați devine primul județ în care masca de protecție devine obligatorie

Dată publicare: 04-04-2020 18:19
Dată actualizare: 04-04-2020 20:17


Premieră în județul Galați, locuitorii vor fi obligați, de luni, să își acopere nasul și gură în spațiile aglomerate.

Nu doar cu mască medicală, pot fi folosite fularele sau eșarfe. Administratorii de magazine, șantiere, dar și din instituțiile publice riscă amenzi uriașe dacă permit să le calce pragul cetățeni fără protecție.

Decizia a fost luată de Comitetul pentru Situații de Urgență al județului.

Gabriel Ioan-Avramescu, prefectul județului Galați: "Practic, măsura respectivă nu vizează portul unei măști, ci vizează portul unor mijloace de protecție, astfel încât, atunci când stranutăm sau când tușim, particulele să nu fie transmise în comunitate".

Măsură va întră în vigoare de luni și, deocamdată, prevede sancțiuni doar pentru administratorii piețelor sau centrelor comerciale unde sunt identificați cumpărători care nu poartă mască.

Dacă acceptă clienți care nu-și acoperă nasul și gură, persoanele juridice riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 70.000 de lei. Pot fi aplicate și sancțiuni complementare, precum suspendarea activității, desființarea unor lucrări sau închiderea șantierului - după caz.

Gabriel Ioan-Avrămescu, prefectul județului Galați: "Măsura a fost luată de câteva săptămâni în Cehia, în Slovacia, în urmă cu 3 zile am văzut că și Bulgaria a adoptat, în orașele mari, dar și Viena. În zona asiatică, în Coreea de Sud una dintre măsuri a fost aceasta".

Valentin Boldea, Medic de familie: ”Indiferent că vorbim de măștile chirurgicale, cu sau fără filtru, sau improvizații din material textil, ele au rolul de a opri răspândirea virusului protejându-i nu pe cei care poartă, în primul rând aceste măști, ci pe cei din jur. Nu avem de unde să știm persoanele asimptomatice care poartă acest virus".

În Galați, au fost confirmate, sâmbătă, cazuri de infecție cu noul coronavirus într-un cămin pentru vârstnici. Sunt cinci persoane, cazate în aceeași camera cu o femeie, decedată recent, care prezența simptomele. Centrul, administrat privat, intră în carantină, iar 160 oameni vor fi testați.


VIDEO PROTVPLUS.RO