Un nou focar de Covid-19 stă să explodeze la Galați, la un cămin pentru vârstnici

×
Codul embed a fost copiat

La Galați, stă explodeze un focar COVID-19 de proporții. Doi bătrâni, de 82 și de 74 de ani, care sufereau de noul coronavirus, au murit, iar o bătrână ce prezenta simptomele s-a stins fără să apuce să fie testată.

Toți trei vin de la același cămin pentru vârstnici. Bărbatul de 74 ani era internat la Spitalul de Boli Infecţioase, unde a murit sâmbătă, iar duminică a fost confirmată infectarea cu Covid-19. Bărbatul a fost contact cu bătrânul de 82 ani decedat anterior.

Directoarea centrului, infectată la rândul ei, și-a pierdut deja soțul din cauza virusului. Până să afle că e bolnavă, a intrat în contact cu numai puțin de 130 de persoane - pacienți și angajați. Unitatea e în carantină, iar bunicii sunt îngrijiți de numai 12 persoane. Niciun medic nu le este alături.

Bolnavi, în mare parte, bătrânii din centrul Sfântul Ilie sunt exact categoria cea mai vulnerabilă în fața virusului. Toți au intrat în contact cu persoane confirmate cu Covid-19. Una dintre asistente a fost depistată pozitiv chiar ieri, iar directorea e în spital de aproape o săptămână.

Până acum se știe de șase bătrâni infectați. Unul dintre ei, în vârstă de 82 de ani, a decedat astăzi.

Citește și
Gest emoționant pentru asistenta din Galați umilită de vecini. Militarii au așteptat-o cu flori acasă
Gest emoționant pentru asistenta din Galați umilită de vecini. Militarii au așteptat-o cu flori acasă
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Teste rapide, la căminul particular pentru persoane vârstnice Sfântul Ilie din Galați

În căminul particular pentru persoane vârstnice Sfântul Ilie din Galați sunt acum internați peste 130 de beneficiari. Până la 160 sunt angajați ai centrului - pentru toți aceștia autoritățile au cerut efectuarea unor teste rapide pentru Covid-19.

Directoarea a fost confirmată pozitiv pe 29 martie. Este posibil ca ea să fi răspândit virusul în centru.

Soțul femeii s-a întors din Antalya pe 20 martie. A fost depistat șase zile mai tarziu, moment în care directoarea a decis să se autoizoleze. A apucat, totuși, să meargă la muncă timp de cinci zile, intrând în contact cu bătrânii.

Pe 26 martie, a aflat că testul soțului este pozitiv și a luat decizia izolării. Pe 29 martie, și ea a fost confirmată. Iar pe 3 aprilie, bărbatul ei a murit.

Fiica și ginerele lucrează tot la căminul Sfântul Ilie. Încă nu au fost testați.

Angela Ciorata, fiica directoarei centrului și asistentă în centru: „A fost între 20 și 25 martie, când ne-am izolat. Toți a avut contact cu bătrânii de acolo”.

Asistenta Angela Ciorata, fata directoarei, susține că atât ea, cât și mama sa au încercat să ia legătură de mai multe ori cu DSP-ul și să anunțe riscul de contaminare.

Angela Ciorata: „Am sunat pe numărul pe care-l aveam pentru DSP, le-am spus că mama e pozitiv, că vreau să mă ajute în centru, 29 martie.”
Reporter: „În momentul acela răspunsul dsp a fost...?”
Angela Ciorata: „Nu aveți un pacient cu simptome, atunci așteptăm. Nu se pot face teste pentru că nu este protcolul. Nu a venit nimeni, pentru că nu era nimeni cu simptome”.

DSP susține, însă, că s-au respectat toate procedurile legale.

DSP Galați susține că nouă dintre bătrâni au început să aibă simptome pe 1 aprilie, când au și fost testați. Doar că rezultatele au venitv abia ieri. Patru sunt pozitivi, așa că au fost mutați la spitalul de Boli Infecțioase. La patru zile, așadar, de la recoltarea probelor.

Duminică, jurnaliștii PRO TV au fost contactați de nepoata unei bătrâne din centru, care a murit pe 1 aprilie. Femeia a fost înmormântată pe 2 aprilie, fără că autoritățile să îi facă vreun test.

Nepoata pacientei: „Dar ei nu au de unde să știe acum dacă a fost sau nu Covid pozitiv. Nu, pentru că este inmormantatată de joi”.
Reporter: „I-ați întrebat dacă cineva a făcut un test până atunci?”
Nepoata pacientei: „Da, am întrebat. Ne-au zis că nu sunt probleme la centru”.

Câte trei-patru bătrâni în aceeași cameră

 

 

Bătrânii din centru sunt considerați izolați la domiciliu. Deoarece acolo locuiesc. Doar că stau câte trei-patru în cameră, iar personalul se plimbă dintr-o încăpere în alta.

Centrul a intrat ieri în carantină. De bătrâni au grijă cei care se aflau în clădire la momentul deciziei. Adică 12 angajați, între care doar o singură asistentă și niciun doctor. Iar resursele lor sunt pe terminate.

Angela Ciorata: „Au dezinfectat cu ce au avut. Au venit ieri să ne verifice la materiale, la măști, bineînțeles că fetele nu mai aveau măști. Am cerut la preectură dezinfectanți, combinezoane, așteptăm, așteptăm de două-trei zile. Până vineri seară noi am avut combinezoane, măști... Testarea celor 130 de bătrâni a început de-abia ieri”.

Gabriel Ioan-Avrămescu, prefectul județului Galați: „A fost continuată recoltarea de probe. Ieri au fost recoltate probe de la etajele 1 și 2 din acel cămin de bătrâni. Azi s-a continuat cu parterul”.

80 de persoane au fost testate ieri, doar doi au ieșit pozitiv. Doar că s-au folosit teste rapide, despre care autoritățile centrale au spus în repetate rânduri că au un grad ridicat de eroare. Prefectul spune că astăzi ar fi trimis în centru cadre medicale de la Spitalul CFR.

Dr. Carmen Șerbănescu, manager al Spitalului CF Galați: „Au fost primiți cu un refuz categoric din partea personalului existent acolo, respectiv o asistență medicală și cinci sau șase infirmiere, care au spus că nu au nevoie de ajutor din partea cadrelor medicale. Au intrat în clădire, au fost dați afară, au rămas în curte, au intrat din nou în clădire, din nou au fost dați afară”.

Angela Ciorata: „Am auzit niște bârfe că nu au fost primiți. Nu este adevărat, doamnele de la DSP le-au spus domnilor că nu au nevoie la recoltare. A fost o neînțelegere. Dar ei veniseră pt altceva. Și le-am explicat că au venit să ne ajute pe noi, doar DSP este la noi și acum, de azi dimineață și personalul celălalt a plecat, n-au stat”.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „Avem acolo un deces al unui bărbat de la căminul de bătrâni. E o anchetă în desfășurare la Galați, la fel cum avem anchetă în desfășurare la orice deces care nu are un test pozitivat. Eu am solicitat ca în fiecare județ toate decesele pe care le avem să fie considerate ca deces suspect coronavirus și să avem în continuare o evaluare a lor completă”.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cele două județe din România în care masca de protecție devine obligatorie
Cele două județe din România în care masca de protecție devine obligatorie

Cetăţenii din judeţul Vaslui vor avea obligativitatea să iasă din case doar dacă vor avea nasul şi gura acoperite cu măşti de protecţie sau alte materiale textile, au decis membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

Gest emoționant pentru asistenta din Galați umilită de vecini. Militarii au așteptat-o cu flori acasă
Gest emoționant pentru asistenta din Galați umilită de vecini. Militarii au așteptat-o cu flori acasă

Autoritățile au luat atitudine în cazul asistentei din Galați căreia vecinii i-au aruncat clor pe ușa apartamentului.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.