Surpriza de proportii! La stat se castiga mai bine decat in sistemul privat
Primele si sporurile sunt atat de multe si de mari, incat dubleaza sau chiar tripleaza lefurile bugetarilor.
Ministerul Finantelor a ajuns sa dea un sfert din buget numai pe salarii si prime. Solutia ar fi o lege unica a salarizarii, insa Guvernul crede ca nu va avea succes cu ea, din pricina alegerilor.
Salariile bugetarilor cresc lunar cu 53 de sporuri, prime si indemnizatii! Numai la nivelul ministerele se acorda 23 de sporuri si 9 alte feluri de prime. Asa se face ca un bugetar ajunge sa castige de doua sau chiar trei ori mai mult decat salariul sau de baza.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Daca adaugam la salariul mediu brut de la stat, de 1.700 de lei, 3 sporuri de vechime, confidentialitate si stabilitate si mai tinem cont de faptul ca bugetarul in cauza lucreaza si cu fonduri europene, atunci castigul sau brut va depasi 4.000 de lei pe luna.
Unele sporuri te lasa cu gura cascata. De exemplu, angajatii Ministerului Afacerilor Externe care, prin natura serviciului, trebuie sa cunoasca cel putin 2 limbi straine, primesc in plus 10 % pentru utilizarea unei limbi straine! La Ministerul Agriculturii apare inca sporul de gripa aviara de 50% din salariu, desi nu mai e cazul. Autoritatile recunosc ca e haos, dar cred ca schimbarea sistemului ridica probleme.
Salariul personalului de stat mananca 26% din buget, fiind unul dintre cele mai mari procente din Uniunea Europeana. Pana cind va fi schimbat sistemul de salarizare, nu putem decat sa urmarim daca managerii din sistemul public lucreaza eficient, pentru ca numai sporul de functie ajunge la 55%.