Supermarketurile au "ingropat" o traditie veche de-a romanilor. Cati se mai incumeta sa creasca porci
Romanii respecta datina si taie porcul de Ignat, dar au ramas putini cei care se mai incumeta sa creasca godaci in batatura. Doar batranii, obisnuiti asa din tata-n fiu, mai tin la aceasta traditie.
Tinerii, chiar daca stau la sat, prefera sa faca aprovizionarea de la supermarket, iar vremurile in care garnita si cazanul cu untura erau pline cu carne s-au dus.
Numai in Prahova, in ultimii doi ani, a scazut cu 10.000 numarul oamenilor care au grasuni in gopodarie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nea Vasile, din Corlatesti, inca este in putere, la 78 de ani, sa creasca porci. Pe vremuri, avea 24 in ograda. Acum insa a redus considerabil numarul. Are pensie mica si cheltuielile pentru hrana sunt mari. Iar de profit nu prea incape vorba.
"Munca e multa, ne ia 5-6 milioane pentru un hectar de arat. Cerealele sunt scumpe", a spus Vasile Nicolae, fermier.
Tanti Georgeta din satul Ghighiu mai are un singur grasun in gospodarie. N-are rost sa tina mai multi, spune ea, deoarece oamenii nu mai vin buluc sa cumpere carne.
"Cumparam tarate, uitati, avem si porumb, dar daca nu le dai tarate, degeaba il tii. Am trei copii, le dau si lor", a marturisit Georgeta Constantin.
Cei mai multi romani prefera, mai nou, sa se aprovizioneze din magazine. In gospodariile din Prahova mai sunt, in prezent, doar 57.000 de porci.
"Intr-adevar, din 2012 si pana astazi avem scaderi intre 3 si 4.000 de porci in fiecare an fata de anul anterior. Probabil ca si puterea de cumparare a cetatenilor a scazut si, bineinteles, gasind zilnic, nu mai are rost sa faci stoc de carne in congelator", a spus Mihai Terecoasa, DSVSA Prahova.
Iar aceasta tendinta se mentine, sustin medicii veterinari, care au constatat ca numarul animalelor crescute de gospodari scade simtitor de la an la an.