Suma pe care un roman a castigat-o in instanta, dupa ce a fost umilit de un patron din Danemarca. "Am lucrat ca pe plantatie"

Ultima actualizare: 03-10-2016 07:02

Un roman care a muncit in Danemarca luni intregi, fara sa primeasca macar o zi libera a reusit sa-si faca dreptate in instanta.

Omul a lucrat atat de mult la un restaurant incat s-a imbolnavit si a fost internat. Mai mult, spune el, proprietarul il umilea iar banii pe care ii lua pentru programul infernal si tratamentul inuman erau putini. O asociatie l-a ajutat sa ajunga la tribunal, si sa castige daune de 115.000 de euro.

In urma cu doi ani, Danut si-a lasat acasa, in Iasi, iubita si tatal pensionar, si a plecat singur in Danemarca in cautarea unui trai mai bun. S-a angajat intr-un restaurant situat la 20 de kilometri de orasul Aalborg (Olborg), - la sfatul unor amici.

Danut, roman stabilit in Danemarca: "Au lucrat si ei tot in domeniul pe restaurant, dar ei au avut noroc ca n-au fost tratati cum am fost tratat eu."

Proprietarul un chinez i-a promis romanului o mie de euro pe luna, cazare si doua mese gratuite.

Danut, roman stabilit in Danemarca: "Am lucrat exact ca pe plantatia din China, incepeam la ora 11 - 12 ziua si terminam in jur de 12 noaptea. Si am muncit de pe 20 iunie 2014 pana pe 5 octombrie 2014, zi de zi, fara nicio zi libera."

Kurt Frederiksen, Asociatia 3F Aalborg: "A fost angajat pe un salariu zilnic, cred ca erau 250 de coroane daneze pe zi, dar o zi insemna ca daca nu muncea 10 ore nu era platit. Cand lucrezi in restaurant e in regula sa lucrezi 10-12 ore pe zi, dar trebuie sa ai doar 160 de ore pe luna muncite. Deci e ok sa lucrezi o zi 10-12 ore, dar ziua urmatoare doar 5 ore."

Dupa aproape o jumatate de an, si un control al autoritatilor daneze, chinezul i-a facut contract legal, insa a notat acolo ca romanul munceste 2 ore si jumatate pe zi.

Desi a fost angajat ca bucatar, Danut facea mult mai multe. Spala inclusiv toaletele clientilor si ale angajatilor.

Danut, roman stabilit in Danemarca: "Eram la modul all inclusive. Spalam undeva la peste o mie de vase pe zi, singur."

In iarna, munca istovitoare l-a imbolnavit. Omul a ajuns la spital slabit din cauza oboselii.

Danut, roman stabilit in Danemarca: "Puteam sa mor in perioada respectiva, am avut infectie in sange, mi-au localizat-o foarte greu, m-au operat de doua ori."

Dupa ce s-a facut bine, barbatul s-a intors la munca. La scurt timp, a gasit o asociatie care s-a oferit sa il ajute. Asa ca omul a strans dovezi si s-a prezentat la tribunal, unde a avut castig de cauza.

Kurt Frederiksen, Asociatia 3F Aalborg: "Proprietarul trebuie sa plateasca peste o suta de mii de euro. Problema e ca a declarat faliment dupa proces. Insa in Danemarca exista fondul de garantare pentru firmele care intra in faliment, care va plati o parte din bani."

Pana isi va primi banii, Danut s-a mutat in Copenhanga, unde si-a gasit de lucru la un alt restaurant.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO