Vreti sa traiti cu 20 de ani mai mult? Cercetatorii britanici va spun cum trebuie sa mancati incepand de astazi
Vreti sa traiti cu 20 de ani mai mult? Mancati la jumatate, plus o portie de fructe. Acesta este indemnul oamenilor de stiinta de la Institutul Impotriva Imbatranirii din Londra.
Ei sunt autorii unor experimente care arata cum supraalimentarea ne scurteaza viata. E drept, studiul a fost facut pe soareci, caini si musculite de otet. Poate si pentru ca putini oameni ar renunta voluntar la 40 la suta din hrana zilnica pentru promisiunea longevitatii.
Cercetatorii de la University College din Londra, care au taiat portiile cobailor cu 40 la suta, au facut legatura intre hrana si longevitate.
Fiecare kilogram pe care il dam jos ne creste speranta de viata cu 5 luni - este un fapt cert al metabolismului uman. Pe de alta parte, cercetatorii britanici de la Institutul Antiimbatranire mizeaza pe faptul ca musculita de otet si soarecele au 60 la suta din gene comune cu cele umane.
La om, doar 5 la suta din cazurile de obezitate sunt motivate medical, restul au drept cauza "dietele" cu prajeli si dulciuri rafinate.
Maria Spiridon, nutritionist si dietetician: "Nu trebuie sa stai la masa pana cand te saturi, pentru ca e posibil ca la un moment dat sa nu mai tii cont de cantitatea de alimente mancata si sa te supraalimentez."
Dureaza in jur de 10 minute pana cand neuroreceptorii transmit catre creier senzatia de plin, iar acesta comanda oprirea ingestiei de alimente. Logica spune ca trebuie sa te ridici de la masa cu 10 minute inainte sa te simti satul. Ce se intampla de multe ori? Chiar si cand "nu mai poti", cedezi insistentelor gazdei pentru inca o portie.
Dieteticianul spune ca o schema standard de pranz, pentru un barbat care alearga macar o jumatate de ora pe zi, este mai saraca decat am crede.
Maria Spiridon, nutritionist si dietetician: "Aici este o portie de ciorba de legume, aici o musaca de cartofi cu carne de porc, o salata de varza acra si un mar."
Intre timp, omenirea iroseste jumatate din hrana produsa anual. Iar o analiza sumara a cheltuielilor saptamanale pentru alimente, in tarile lumii, arata diferente uriase. In timp ce in Franta o familie aloca in medie 420 de dolari, suma scade in Guatemala la 75 de dolari, in India la 39 de dolari. In Ciad, 6 oameni au pentru hrana doar 1 dolar si 20 de centi pe saptamana.