Imaginile sărăciei, la 5 km de Casa Poporului: "Șobolanii intră peste noi în casă"
Capitala României, oraşul cu zeci de mii de oameni, care locuiesc mult sub limita decenţei, va avea o strategie de reducere a sărăciei care nu arată bine nici pe hârtie.
Organizaţiile neguvernamentale acuză funcţionarii că au uitat să introducă în document tocmai cele mai defavorizate zone: Ferentari, Zăbrăuţi şi Rahova. Mai mult, autorităţile din 3 sectoare declară că nu ar există copii ai străzii.
Aleea Livezilor, cartierul Ferentari. La 5 kilometri de Casa Poporului mulţi nu au apă, curent electric şi nici tomberoane. În maldărul de resturi dintre blocuri a ajuns o carte despre Ceauşescu. Tot acolo s-au oprit şi speranţele celor care în lipsa educaţiei au ajuns dependenţi de ajutoarele sociale.
Locatar: "Suntem ultimii oameni de pe faţă pământului. Stau la parter, am apă la subsol. Șobolanii intră peste noi în casă. Nu am loc de muncă pe caz de boală."
Locatara: Eu sunt pensionată pe caz de boală şi alocaţia copilului. 7 milioane şi jumătate.
Reporter: Cum supraviețuiți cu banii aceştia?
Locatara: Concubinul mai lucrează cu ziua pe unde apucă.
Dar pentru că au o casă sunt norocoşi. Ioniţă Petre, la 70 de ani, caută în gunoaie şi doarme pe unde apucă: "Uite-aşa umblăm trăind din gunoaie, pantaloni din gunoaie, încălţăminte din gunoaie."
Primăria a gândit o strategie de reducere a sărăciei, în care se vorbeşte despre oameni ai străzii, copii abandonaţi, femei abuzate. Paradoxal, documentul nu spune nimic despre aceste pungi de sărăcie în care supravieţuiesc aproape 20 de mii de suflete.
Irina Zamfirescu, ActiveWatch: "Pungile de sărăcie într-adevăr lipsesc cu desăvârşire din document, înţeleg că există nişte alte strategii, alte studii care vor fi făcute în aceste zone de sărăcie profundă. În strategie figurează cifra zero la copiii străzii la trei sectoare din Bucureşti."
Cei de la Direcţia Socială au recunoscut la dezbaterea de astăzi scăpările din document.
Cosmina Simiean, şeful Direcţiei Sociale Bucureşti: "Ceea ce spuneţi este foarte adevărat, nu este cel mai minunat plan de acţiune şi este adevărat că el a pornit de la sectoare că aşa spune legea, colectaţi voi frumos toate strategiile de la sectoare, faceţi un copy paşte, mai puneţi ceea ce credeţi de cuviinţă şi asta este strategia municipală"
În strategie urmează să fie introduse şi alte categorii care au nevoie de sprijin, de pildă, minorităţile sexuale. Strategia de reducere a sărăciei ar trebui implementată până în 2021 şi ne-ar costă 350 de milioane de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, Capitala, saracie, strategie, ferentari, rahova,
Dată publicare:
01-09-2017 19:12