Străinii cumpără de la noi cu tonele, dar noi nu luăm în seamă proprietățile plantei
În timp ce noi nu le luăm în seamă deşi sunt pline de proprietăţi, iar pasta din ele are un gust divin pe o felie de pâine cu unt, sute de tone de măceşe vor ajunge şi anul acesta în ţările Uniunii Europene.
Se ocupă de asta oamenii din sudul ţării care îşi rănesc mâinile la cules. Chiar şi aşa sunt mulţumiţi pentru că primesc un leu în plus la kilogram faţă de 2016.
Ion Floreanu este unul dintre localnicii care au pornit la pas, prin poiene pentru a-şi umple lădiţele cu măceşe. După o zi de cules, bărbatul se întoarce acasă cu 100 de lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ion Floreanu, culegător măceşe: "Pe timpul nostru, în copilărie culegeam pentru şcoală, acum nu prea se mai ia iniţiativa asta.
Reporter: "Câte kg de măceşe culegeţi pe zi?"
Ion Floreanu: "În raport de cam cum se găsesc ele, mai mult de 25 - 30 de kg la zi nu prea ai cum".
Cei de la Direcţia Silvică Olt au cerut ajutorul localnicilor şi în această toamna. Ca să îi convingă le dau un leu în plus pe kg faţă de anul trecut însă şi aşa suma de 2 lei 50 este derizorie.
Un bărbat s-a întors recent de la cules de fructe şi legume din Spania şi povesteşte că în străinătate era plătit cu ora. Aici contează cantitatea.
Reporter: "Câte ore culegeţi pe zi?"
Marin Lazăr, culegător măceşe: "Depinde, după dispoziţie, fiecare cât vrea, poţi să culegi şi 7-8 ore. După o zi de muncă, aproximativ 100 de lei. Pentru mine sunt bani, decât să stau acasă."
De la bun început culegătorii sunt avertizaţi că exigenţele sunt mari în privinţa calităţii fructelor.
Doar din zona de sud a ţării vor ajunge în Belgia şi Olanda 140 de tone de măceşe. Banii vor intra în bugetul Direcţiilor Silvice.
Cătălin Matei, director Direcţia Silivica Olt: "Ne propunem să recoltăm măceşe şi să le livrăm la export în urma unor licitaţii pentru a asigura venituri suplimentare".
Măceşele sunt folosite în industria alimentară, cosmetică şi farmaceutică. Fructele sunt bogate în vitamina C, iar preparatele din măceşe ajută la întărirea imunităţii, în tratarea răcelilor ori a unor afecţiuni vasculare.
Sursa: Pro TV
Etichete: export, bani, fructe, macese, cules, pasta,
Dată publicare:
24-09-2017 16:25