Circuitul maceselor in Europa. Romanii le vand germanilor cu un leu pe kilogram, iar apoi se intorc la alte preturi
In timp ce unii fac deja dulceturi si conserve pentru iarna, altii abia au inceput culesul. Macesele s-au facut mai greu anul acesta, in special in zonele in care a plouat mult.
Din pacate, in loc sa le prelucram exportam cantitati uriase in vestul Europei pentru ca apoi sa importam magiun si ceaiuri din fructele noastre.
Cultivator: "Trebuie fara codita, sa fie tari si la culoare portocaliu spre rosu - si daca au codita sunt refuzate - nu trebuie sa aiba codita, asa trebuie sa le aducem."
Padurarii din judetul Gorj au inceput culesul de cateva zile. Fiecare trebuie sa livreze cel putin 300 de kilograme. Fructele vor ajunge la firme din Germania, cu care Directia Silvica are contracte.
Mihai Iordan, padurar: "Este, mai slabuta fata de anul trecut, dar este, desi nu ne dam seama de ce pentru ca a fost anul destul de ploios, cald a fost."
Anatoli Patrascoiu, angajat Ocolul Silvic Targu Jiu: "Inteapa, mai agata de flanel, dar merge, trebuie sa ii ajutam pe baieti sa faca planul."
Marius Trante, padurar Ocolul Silvic Pesteana Jiu: "Ne incurca vremea acum pentru ca s-a pus ploaia si nu pot oamenii sa culeaga, se inmoaie, nu sunt conditii, speram sa ne lase timpul si sa ne facem planul pe care il are fiecare padurar."
Reporter: "Si de aici le dati la export?"
Stefan Popescu, magaziner: "Da, le ia o firma pentru Germania. La noi nu le prelucreaza nimeni - nu a fost nimeni interesat sa cumpere."
Fructele sunt duse intr-un depozit frigorific, unde sunt pastrate in conditii speciale la minus cinci grade Celsius. Desi munca este grea, un kilogram de macese costa putin peste un leu. Abia cand se vor aduna 20 de tone, fructele vor pleca in Germania. Nemtii le transforma in ceaiuri, dulceturi, pentru ca apoi sa le vanda inclusiv in Romania. Desigur, la alte preturi.