Au luat fonduri europene și și-au transformat satul în ”capitala dovlecilor”

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Duminica 24 Septembrie 2017 16:25
Categorie: Social

”Țara dovlecilor" îşi are mai nou capitala în zona Lungulețu, din Dâmboviţa.

Deşi erau ştiuţi din strămoşi ca producători de varză, localnicii au prins din zbor noul gust al românilor pentru supe, piureuri şi deserturi din dovleac, dar şi plăcerea copiilor de a ciopli de Halloween. Aşa că au cerut fonduri comunitare, au luat seminţe din soiuri bune şi au dat lovitura.

În ţara dovlecilor, Ion e rege. De câteva săptămâni, descarcă fără oprire în faţă porţii rodul rotund şi parfumat al pământului. La el se opresc cei mai mulţi trimişi ai restaurantelor, uluiţi că dovlecii au crescut chiar ca în poveşti. Şi au fost şi mai mari...

Ion Vlad, primar Lungulețu: ”Dovleacul e o cultură nepretenţioasă. Sunt şi de 50kg. comparativ cu un balot de paie, sunt egali că volum.

Nu ştim ce vânt a bătut prin comună Lungulețu, de a rărit cultură de varză şi a făcut-o să prospere pe cea de dovleac. Umblă vorba că la mijloc ar fi fondurile europene, pe care fermierii au învăţat, în sfârşit, să le acceseze eficient. Sau poate e doar dorinţa unui profit mai mare. Un cultivator ne-a spus că a citit pe internet: poţi vinde o singură sămânţa cu 50 de bani, dacă iese din ea un dovleac uriaş.

Lângă movila ridicată la stradă de o familie, a fost plasată strategic cea mai bună camera de supraveghere, cu acoperire 360 de grade: moş Costică. Tot el ne explică rolul dovleacului american, proaspăt inclus în cultură: pur decorativ.

Moș Costică: ”De prin străinătate, noi n-am avut aşa ceva până acum câţiva ani. Numa' când vine ziua Halloween ăla, vin părinţii şi iau unu-doi, face la copii. Nu sunt buni pentru consum.

Valabili şi pentru "tărtăcuţe", dovleacul pitic necomestibil pe care îl caută restaurantele rustice.

Să ne întoarcem la plăcintari: ar rezista până în primăvară, dar producătorii vor să scape de ei.

Agricultor: ”Vin comercianţi şi ia, nu ne ducem noi la piaţă, că n-avem loc! Îi dăm cu 30 de bani, 40 de bani.

Adică dai 1 leu şi faci o tavă de plăcintă.

Bucătăresele din Lunguletu fac dulcele clasic, cu scorţişoară, lămâie şi nu prea mult zahăr.

Nu uitaţi că plăcintarul a pătruns în meniul curent al multor restaurante, ca ingredient principal în supe, risotto sau prăjituri. În schimb, dovleacul turcesc, bun de copt, joacă ireproşabil şi rolul de oală de sarmale.

Cluburile din Capitala au fost pline cu tineri care au sarbatorit Halloween-ul. Costumul vedeta a fost cel de iepure-samurai
Cluburile din Capitala au fost pline cu tineri care au sarbatorit Halloween-ul. Costumul vedeta a fost cel de iepure-samurai
VIDEO PROTVPLUS.RO
morminte
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă
primaria Selari
Scandal cu o investiție de sute de mii de euro. Edilii, acuzați că au lăsat în paragină o clădire
Opt oameni au fost răniți după ce două autobuze pline cu muncitori s-au ciocnit, în Gorj
A luat un străin „la ocazie”, dar a regretat amarnic. Pățania unui bărbat din Dâmbovița
"Lăsata Secului". Ortodocşii intră în post cu tofu, burgeri vegetali, avocado şi humus
Pregătiri în toi la Sibiu pentru târgul de Crăciun. Surprizele care îi așteaptă pe oameni
Învățământul de stat ar putea fi blocat. Deficit tot mai mare de profesori