Standardele impuse prin rețelele sociale determină fetele să-și piardă stima de sine. Se ajunge chiar la abandon școlar
Filtrele și standardele nerealiste promovate pe rețelele de socializare fac tinerele să-și piardă încrederea în sine.
Potrivit unui studiu, aproape jumătate dintre ele simt presiunea de a arăta perfect, iar 6 din 10 fete au apelat la diete nesănătoase din această cauză.
Și bullying-ul din școli înclină balanța în mod negativ, fiindcă stima de sine scade și mai mult.
Acești factori afectează sănătatea psihică a adolescentelor și duc, în unele cazuri, chiar și la abandon școlar, spun specialiștii.
Nu puține sunt tinerele care duc povara de a se conforma idealurilor promovate în social media. Iar atitudinea colegilor sau a profesorilor poate completa cercul vicios al stimei de sine scăzute.
Adolescenți: „Se vorbeşte foarte urât despre fete în general şi se judecă foarte mult - şi băieţii şi fetele judecă - şi asta le determina să se îmbrace larg"
„Simt nevoia asta de a fi în rând cu ceilalţi, ca să fie acceptate în grupul de prieteni"
Totuși, atitudinea colegilor poate schimba și lucrurile în bine.
Elevi: „Pentru situaţiile de bullying avem o cutiuţă unde putem sesiza, iar acestea se verifica lunar de domnii profesori, şi dacă exista probleme vom fi consultaţi"
Potrivit unui studiu făcut de World Vision România, peste 66% dintre fete se simt judecate pentru felul în care se îmbracă. 47% se confruntă cu presiunea de a arăta perfect, iar şase din zece tinere au apelat, cel puțin o dată, la diete extreme sau nesănătoase pentru a pierde sau a câștiga în greutate.
Specialiștii atrag însă atenția asupra consecințelor, care pot fi grave.
Mihaela Nabăr, director executiv World Vision: „Dacă ne uitam la mediul rural sau urbanul mic, unde nu sunt neapărat consilieri, sau părinţii şi fetele nu au resurse să meargă la psiholog, sau să primească ajutor, ceea ce vedem este că se izolează, stima de sine scade foarte mult, apare problema de abandon şcolar - aceste tinere nu mai vor să meargă la școala pentru că nu sunt îmbrăcate adecvat, sunt comentarii la adresa hainelor lor”.
Silvia Ciubotaru, psihoterapeut: „Pot apărea tulburări de anxietate, pot apărea tulburări din sfera depresiei, cele de alimentaţie sunt frecvente la tineri şi nu numai... tulburări de somn. Problema foarte mare este ca multe dinte problemele tinerilor sunt catalogate ca mofturi, sau opoziţie, rebeliune şi sunt minimizate.”
Același studiu arată că peste 90% dintre fete și-ar dori să discute la școală despre cum presiunile sociale venite din mediul online afectează percepțiile asupra aspectului fizic.