Noi substanțe psihoactive create în laborator și manipulate chimic. Pericole și prevenire pentru tineri
Se numesc noi substanțe psihoactive și nu ies la testele antidrog obișnuite, dar adulții trebuie să se informeze și să le explice adolescenților și copiilor cum să nu cadă în capcana acestor substanțe toxice.
Noile substanțe psihoactive înseamnă droguri create în laborator, și manipulate chimic să nu fie detectabile la testele antidrog. Ne explică specialistul în medicină legală, Cristian Papărău.
Dr. Cristian Papărău, medic primar medicină legală: „Arată ca niște pastile pentru a lua ochii, sunt colorate, diverse forme, inclusiv de jucării, de bomboane și au și denumiri de jargon. Au un atribut, care nu e neapărat în favoarea sănătății tinerilor - sunt extrem de ieftine, ajung să coste 7-10 lei. Sunt potente, adică, în doze mici, duc la efecte extrem de pronunțate. Eu cred că nici cei care vând, nu știu ce vând”.
Cum să se ferească tinerii de consumul involuntar?
Dr. Cristian Papărău, medic primar medicină legală: „Să ne ținem departe de orice substanță ce ne poate fi oferită sau ne poate fi introdusă într-o băutură. Chiar dacă noi nu ne dorim să consumăm acea substanță, trebuie să avem o igienă a alimentației, adică să nu consumăm alimente, băuturi care au stat o perioadă de timp nesupravegheate. Copilul să fie informat în egală măsură și părintele să fie informat”.
Noile substanțe psihoactive consumate voluntar sau involuntar pot da simptome diametral opuse. În ambele cazuri sunați imediat la 112.
Dr. Cristian Papărău, medic primar medicină legală: „Poate fi o substanță stimulantă și e așa cum spunem noi, în popor, e pe turbo. Este agitat psiho-motor, crește ritmul cardiac, respirator cu cât ne prezentăm mai repede la spital, cu atât cresc șansele. Și somnolență, lentoare în mișcări, trebuie să ni se aprindă un beculeț. Nu e indicat să îl cerți - „de ce ai făcut asta”- cel mult dacă putem să aflăm informații ca să le spunem medicului la spital. Prăjesc creierul. Pe niște circuite neuronale, bagi mai multă energie. Pe un conduct de 220, bagi curent de 380, nu va rezista”.
Medicii le recomandă părinților să le vorbească deschis copiilor și adolescenților despre noile droguri și pericolul pe care îl reprezintă, iar psihologii insistă să nu repetați unui copil obsesiv - „ai greșit, tu ești de vină” - indiferent de experiențele pe care le trăiește. Dacă nu insistați pe greșeli, pe tot parcursul dezvoltării, în realitate îi protejați, crescându-le încrederea în propria persoană.
Așadar, atunci când copilul greșește, limitați-vă să îi oferiți informații corecte. Informațiile îl protejează. Iată însă ce înseamnă să blamați tot timpul o minte tânără:
Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară, Facultatea de Psihologie și Științele Educației: „Tu ești de vină!” Ce vom face în viață? Vom continua să arătăm cu degetul, spre ceilalți, dar acest lucru se întoarce și împotriva noastră. Când eu sunt orientat în a-i critica pe ceilalți, fără să vreau, mă critic pe mine. Eu acționez pe același mecanism și pentru propria persoană. Nu e bine, n-o să reușești, nu va funcționa!!!”
Creierul uman știe că trebuie să se ferească de pericol. 80% dintre toate informațiile percepute într-o zi înseamnă că evaluăm pericole, doar trebuie să le cunoaștem. Din păcate, traficanții vând noile substanțe psihoactive și în apropierea școlilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: droguri, doctor de bine, sanatate, pericole,
Dată publicare:
09-03-2025 11:04