Spitalul care a strans 270.000 de euro din donatii si i-a cheltuit pe farfurii ultramoderne. Ce beneficii au pacientii
O institutie sanitara de stat din Romania si-a putut permite, din donatii, sa cumpere pentru pacienti farfurii speciale si cutii termo-izolante, in valoare de aproape 270 de mii de euro.
Investitia uriasa a fost facuta la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures, cu toate ca si acolo ar fi nevoie de aparatura medicala si de mese de operatii.
Pacientul poate sa primeasca acum mancarea in conditii sterile, iar distribuirea este ultramoderna. Meniul ramane totusi la fel de modest ca si in alte parti.
"Aici este cod de bare si scrie sectie si numarul de portii, 66 exact deci nu se incurca. Cum s-a pus capacul si pana la masa bolnavului nu se atinge nimeni", a explicat bucatarul spitalului.
Un astfel de set costa 100 euro, cam cat o farfurie Rosenthal, de mare tinuta. Sistemul a fost preluat dupa modelul spitalelor civilizate din strainatate.
"Este folosit in occident de peste 50 de ani. In acest sistem se rezolva ca mancarea sa ajunga la pestes 65 de grade. Cam 216 mii de euro plus TVA a fost valoarea acestui proiect", a declarat Nagy Ildiko, reprezentantul unei fire de distributie.
Farfuriile si cutiile termoizolante necesita curatire speciala si sterilizare. Daca investitia a fost mare, conducerea spitalului spera in schimb ca, odata ce vor fi schimbate farfuriile vechi si va fi introdusa masina de spalat, sa se ajunga la o economie serioasa.
"Va asigura zilnic pentru 1200 de pacienti. Economia va fi cuprinsa intre 90 si 100 de mii de euro. Valoarea investitiei este cea mai mare la ora actuala din Romani, intr-un bloc alimentar. Spitalul are nevoie de aparatura ultraperformanta.", a declarat dr. Ovidiu Butuc, manager SCJU Targu Mures.
Pacientii care isi primesc mancarea in cutii speciale termoizolante se arata multumiti de noul sistem.
"N-am timp sa mananc acum ca astept sa se termine perfuzia, dar nu se raceste mancarea, pot sa stau linistita", a declarat Gagyi Marta, pacienta.
Ar mai fi insa o problema: cu meniul. Din suma alocata, nu se poate asigura decat un regim de baza.
"Ar fi loc mai de bine, ar fi un plus pentru sanatatea bolnavului, cu alimente fara E-uri si sanatoase", a spus Ecaterina Bandila, asistenta dieteteciana.
Investitia de la Targu Mures a fost realizata cu ajutorul sponsorilor.