Moastele si sfantul certificat. Planul Patriarhiei pentru a nu-i mai lasa pe romani sa se roage la oase de oi sau porci
Moastele fara certificat de autenticitate din partea Patriarhiei Romane, care ani in sir au produs sume colosale de pe urma credulilor, vor fi retrase din biserici.
Satui de controverse si scandaluri, inaltii clerici au decis sa inventarieze toate osemintele expuse in lacasurile de cult.
Sfantul Sinod va cere fiecarui paroh sa informeze forul bisericesc superior despre relicvele pe care le pastreaza, dar, mai ales, sa arate documentele care le atesta sfintenia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In biserica "Sfantul Gheorghe Nou", din centrul Capitalei, se afla, de 415 ani, mana Ierarhului Nicolae. Putem spune acest lucru pentru ca dovezile se leaga. In secolul XVII un cronicar scria ca, in 1599, relicva a fost adusa aici de Mihail Voievod si Doamna Stanca.
Mai apoi, o alta sursa precizeaza ca in 1595, in lupta de la Calugareni, Mihai Viteazu a purtat sfintele moaste in dreptul pieptului, pentru apararea credintei stramosesti.
Actele sunt pastrate cu grija de parohul bisericii, care a trimis deja Arhiepiscopiei atestatul de autenticitate, descrierea moastei si fotografii relevante.
Demersul vine dupa ce in luna februarie Sfantul Sinod a cerut fiecarui preot sa spuna exact ce ofera spre veneratie si de unde a obtinut relicva.
"Conform hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, fiecare eparhie trebuie sa realizeze un catalog al moastelor existente. Episcopia Tulcei se afla in demers de realizare a acestui catalog", a declarat Neculai Felix Lucian, consilierul Episcopiei Tulcei.
Ghidul e important pentru a alunga suspiciunile care pot aparea. Doar pentru Sfantul Nectarie, informatiile arata ca s-ar gasi moaste in nu mai putin de 44 de lacase de cult din Romania si in alte 14 asezaminte din strainatate. Faptul ca pana acum nu s-a facut un triaj oficial a lasat loc speculantilor sa profite de credinta enoriasilor.
"Aici au fost moastele sfintilor Epictet si Astion. Au fost luate Si celalalte sunt osemintele care au ramas. Toata lumea se indrepta spre sicrias", a declarat maicuta Irina - ghid la Celic Dere.
Cazul care a generat verificarile impuse de patriarhie e cel de la manastirea Celic Dere din judetul Tulcea. Acolo, pelerinii s-au rugat ani buni la niste oase de porci si oi, pana in momentul in care Arhiepiscopia a expertizat piesele, a observat ca sint false si a decis sa le retraga. In prezent, manastirea figureaza in catalog drept lacas fara moaste.
Raman insa, in Romania, nenumarate inca vreo 2600 de scrinuri in care se afla presupuse ramasite sfinte. Autenticitatea unora e garantata prin pelerinaje oficiale:
- mana dreapta a sfantului Nicolae,
- bratul sfantului Ioan
- degetul sfantului Iacob
- trupul intreg al Sfintei Parascheva
- dintele sfantului Andrei.
In majoritatea asezamintelor sunt insa doar particele din trupul a zeci de crestini canonizati- fragmente de par, piele si os. Abia dupa verificari, vom afla cite oseminte sfinte avem si din cite trupuri provin.
Lista completa a celor autentice va fi publicata intr-un ghid al Patriarhiei Romane.
Sursa: Pro TV
Etichete: sfinti, Patriarhia Română, moaste, inventar,
Dată publicare:
03-03-2014 19:25