Cele mai lungi 49 de zile. Preotii ne indeamna sa fim mai buni, dar multi romani aleg sa traiasca Postul cu gandu-n bucate
Crestinii ortodocsi si greco-catolici au intrat in postul Pastelui. Urmeaza 49 de zile de curatenie trupeasca si sufleteasca in care ar trebui sa incercam sa fim mai buni cu cei din jur.
Asadar, aceasta perioada nu presupune doar o abstinenta de la alimentele de dulce, ci si de la toate viciile si placerile carnale.
Cei mai multi, insa, inteleg doar sa nu manance lapte, carne si oua, desi mult mai importanta este apropierea de Dumnezeu.
La Manastirea Dumbrava, prima saptamana din postul Pastelui e cea mai grea. Se mananca o singura data pe zi in rest doar rugaciune.
Maicuta Taisia -bucatareasa: "Avem cartofi fierti, spanac, ceai. Azi mancam cartofi fierti si copti, putin spanac,salata si ceai".
Maica Felicia: "Prima saptamana se mananca fara ulei. La cinci e masa , apoi incepe slujba. In saptamana asta nu facem altceva, decat ne rugam".
Biserica nu are astfel de pretentii si de la credinciosii de rand. Preotii ne cer alt tip de sacrificii.
Parintele Arhimandrit Vasile-Manastirea Dumbrava: "Eu asta as sugera, sa imparti painea cu cel sarman, ca sunt atatia oameni necajiti, sunt oameni ce nu au ce pune pe masa. Din prisosul tau sa dai celui necajit. Degeaba tinem postul de bucate daca nu renuntam la alte fapte. Se poate si asa. Daca unul fumeaza, in perioada asta sa renunte sau daca bea, in post sa se lase de baut. E si asta un sacrificiu".
Chiar daca inaltii prelati ne indeamna sa fim mai buni si sa-i iubim pe cei din jur atunci cand se gandesc sa tina post, romanii tot catre mancare fara carne se indreapta. Asa se face ca taranii au si marit preturile din piete.
Daca aruncam un ochi la taraba constatam ca ardeii costa intre 10 si 15 lei, cam cat un kilogram de carne de pui. Asadar, ca sa nu cheltuim foarte multi bani pe mancare, in aceasta perioada, este esential sa stim cum sa combinam legumele ca sa ne saturam cat mai repede.
Patronii de restaurante sunt si ei pe faza, asa ca nu mai exista local fara bucate de post.
Statisticile spun ca 70% dintre romani sustin ca tin post. 45% dintre acestia au marturisit ca se abtin de la carne, lapte si oua doar miercurea si vinerea si numai 9% rezista toate cele 49 de zile pana la Paste.