Distractia, aventura si dorinta de cunoastere pentru copiii care nu au implinit 3 ani au pus bazele unei afaceri infloritoare.

Prea mici pentru ofertele clasice, prichindeii descopera lumea  altfel. Au spectacole de teatru doar pentru ei, unde stau pe scena sau ateliere unde picteaza cu degetele si ating diverse obiecte ca sa le cunoasca.

Toate sunt prinse intr-un joc inventat de psihologi, pentru aceste vremuri moderne, cand copiii pot face si altfel primii pasi in viata.

Aceasta este o piesa de teatru pentru cei mai mici spectatori: au sub 3 ani si sunt insotiti de un parinte. Povestea senzoriala jucata de actorii teatrului Ion Creanga se numeste Iglu, si in ea copiii descopera zapada, gheata, frigul si jocul.

actor Voicu Hetel: Piesele presupun o cercetare sa vedem care e nivelul de intelegere, sa vedem ce-i place , ce-i sperie, apelam si la un piholog.

actrita Andra Mirescu: "Initial mie mi s-a parut imposibil si dupa ce am facut primul specatcol mi s-a parut minunat."

Cei mici privesc la inceput cu teama si emotie spectacolul. Horia este pentru a 4 oara la teatru.

Mama: "Cred ca a cum a stat cel mai bine, pana acum plecam la jumatate sau abia reuseam sa-l tin."

Sofia, in schimb, a fost spectator pentru prima data. I-a placut si a stat foarte cuminte.

Mama: "Le dezvolta latura cultura si pentru ei joaca asta libera le dezvolta simturile sunt foarte ok."

Astfel de spectacole s-au inmultit in ultimii ani. Numai teatrul Ion Creanga are pe lista 5 piese care se adreseaza celor cu varsta de pana la 3 ani. Trupele private de teatru s-au adaptat si ele. In cazul lor, oferta este variata. Copilasii pot vedea o piesa de teatru sau pot sa participe la ateliere unde experimenteaza lumea intr-un spatiu sigur.


actrita Nicoleta Rusu: Nu toti au ocazia sa puna mana pe muschi sau pe o planta uscata. Sau din acel muschi si o samanta sa faca o zburatoare, o pasare. Si atunci prin unirea acestor materiale naturale incercam sa le dezvoltam fantezia.

Psihologii sunt cei care pregatesc temele si aleg culorile si muzica. Cum pentru cei mici atingerea este importanta, obiectele aduse in fatza lor trebuie sa fie interesante si mai ales sigure. Toate aceste elemente, spun specialistii, joaca un rol important in dezvoltarea personalitatii copilului. Simturile ii ajuta in primii ani sa descopere lumea si sa se descopere pe sine.

Mama: Dupa orice activitate copii sunt mai receptivi mai curiosi.

Biletul pentru un asemenea spectacol costa intre 20 si 50 de lei, iar in unele cazuri, parintii nu platesc si pentru ei.

Cererea a crescut, dovada ca multe piese se joaca deja cu casa inchisa. Insa mamicile spun ca merita banii. Ii pot ajuta mai mult pe cei mici decat uin episod de desene animate sau o plimbare in parc.