Solutia gasita de un primar din Alba, care a redus abandonul scolar la aproape zero. Un internat construit din fondurile UE
Lungul drum catre scoala nu mai este o povara pentru copiii care invata in comuna Pianu, din judetul Alba. Multi erau nevoiti sa strabata kilometri intregi, ca sa ajunga la cursuri, asa ca, istoviti, peste 20% dintre ei au renuntat in anii trecuti.
Langa scoala din localitate au fost construite insa un centru de zi si un internat unde elevii pot ramane dupa ore, sa-si faca temele. Iar daca sunt din alte sate, pot fi cazati si peste noapte.
Ideea a redus considerabil riscul de abandon scolar, care e acum aproape de zero. 60 de elevi invata la scoala generala din Strungari, iar 30 dintre ei raman saptamanal la internat. Casele lor sunt rasfirate pe munte, asa ca le este greu sa faca zilnic naveta, zeci de kilometri. In ajutor le-au venit autoritatile, care - cu bani europeni - au construit un internat si o sala de meditatii.
Ana Maria este eleva in clasa a opta. Spune ca nu ar face fata la cursuri, daca nu ar putea ramane la internat, unde are toate conditiile: "Dus-intors 10 km si nu cred ca as putea, daca nu ar fi internatul. As veni mai rar la scoala, nu as invata, e foarte greu de facut naveta".
Si Ioana, colega ei, este in aceeasi situatie: "Dus-intors 20 de km, cam opt ore, ramaneam corigenta daca nu era, ca nu puteam invata, era prea mult dus-intors".
"Majoritatea vin de la distanta foarte mare, unii chiar de la 10, 15 km, fac foarte mult pe drum, trebuie sa mearga prin padure, aici au toate conditiile", a spus Georgeta Pamfilie, profesoara.
De cand s-au construit centrul de zi si internatul, toata lumea raspunde prezent la ore.
Cladirea a costat 300.000 de euro, bani europeni. Pe langa cazare si masa zilnica gratuita, copiii au parte de consultatii medicale si participa si la tot felul de activitati menite sa le dezvolte personalitatea si increderea in ei.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, elevi, alba, naveta, sistem educational,
Dată publicare:
21-12-2014 09:56