Nu cunosc alfabetul, dar stiu sa aiba grija de animale. 50% din copiii de la tara raman cu 8 clase
Din cauza saraciei, jumatate dintre copiii de la tara renunta la scoala si raman cu opt clase. Unii trudesc zi lumina la camp sau in grajdurile animalelor.
Altii, desi sunt de-o schioapa, fac naveta si invata dimineata, iar apoi muncesc in gospodarie, pana la epuizare. Cand se pune problema sa-si continue studiile la oras, parintii nici nu vor sa auda: au nevoie de ajutor acasa. Dar acesti copii fac si ei parte din viitorul Romaniei, chiar daca abia stiu sa-si scrie numele.
La 11 ani, Gabriel nu stie ce litera urmeaza dupa A, dar se pricepe sa aiba grija de 70 de vaci. Mama l-a luat de mic pe camp, asa ca baiatul ridica din umeri cand vine vorba despre viitorul lui.
Si varul sau, in varsta de 15 ani, e invatat cu munca si intotdeauna a lasat scoala deoparte.
Parintii dau vina pe saracie.
Acesti copii fara scoala nu vor putea privi mai departe de ziua de maine. Razvan, ajuns la 19 ani, a incercat de multe ori sa isi gaseasca o slujba de muncitor necalificat. Dar, pentru ca nu a terminat decat 4 clase, n-a reusit.
In Brateni, judetul Bistrita-Nasaud, Rares, de 12 ani, are grija, cu fratii lui mai mari, de 350 de oi si 180 de miei. Dar cine sa-l auda? Cei mari au renuntat si ei la scoala.
Din pacate, in satele uitate de lume, multi copii sunt condamnati la ignoranta. In Vaslui, de exemplu, in localitatea Stefan cel Mare, o intalnim pe Simona, de 10 ani. Isi doreste cu ardoare sa invete, dar cand parintii sunt plecati la munca, trebuie sa aiba grija de cei patru frati mai mici. Toata familia traieste cu mai putin de 700 de lei pe luna.
Daca nu-si trimit copiii la scoala, familiile pierd orice ajutor social. Dar acesti parinti prefera sa aiba un ajutor acasa, fara sa-si puna problema ca, fara studii, copiii lor n-au nici un viitor.
Potrivit unui studiu efectuat de organizatia umanitara "World Vision", jumatate dintre copiii care traiesc in mediul rural abandoneaza scoala dupa 8 clase.