In loc sa mearga la scoala, strang coceni de pe camp. Copiii pentru care invatatura este un lux
Saracia si dezamagirea de a nu gasi un loc de munca dupa studii sunt principalele motive ale abandonului scolar. O arata un studiu realizat de Institutul de Stiinte ale Educatiei si UNICEF.
Oficial, o multime de institutii ar trebui sa lupte cu acest fenomen. Insa in 10 ani rata abandonului a crescut cu o treime.
In judetul Vaslui, familia Sabadag traieste din ajutorul social si din ce castiga tatal muncind cu ziua. Doi din cei 6 copii s-au lasat de scoala. Anul acesta ar fi trebuit sa mearga la liceu. In schimb, unul dintre ei este plecat in Spania, cu o sora mai mare, iar altul strange coceni de pe camp.
In judetul Suceava, aceeasi drama. Angela Caliniuc are 5 copii, pe care ii creste singura.
Barbatul ei, pensionat pe caz de boala, are o pensie de doar 200 de lei. Pe fata de 15 ani, care ar fi trebuit sa intre in clasa a IX-a, au trimis-o in Belgia, ca baby-sitter. Mama se bucura: a scapat de o cheltuiala.
O doamna din judetul Brasov are patru copii. Doar doi merg la cursuri, ceilalti au abandonat. Una dintre fete, la 15 ani, a repetat de 3 ori clasa intai. Nepasarea mamei uimeste.
Teoretic, de abandonul scolar ar trebui sa se ocupe o gramada de institutii, chiar si politia, care ii poate amenda, in anumite conditii, pe parintii care-si retrag copiii de la scoala.
Practic insa, prea putini vor sa se lupte cu hatisul de legi. Rezultatele sunt cutremuratoare.
Un studiu facut de Institutul de Stiinte ale Educatiei pe 670 de copii din 5 scoli din tara, vreme de 4 ani, arata ca un copil din trei nu mai ajunge sa termine clasa a IV-a.
Potrivit Ministerului Educatiei, judetele cu cea mai mare rata a abandonului scolar sunt Brasov, Calarasi, Mehedinti, Covasna si Vrancea.