Soluția găsită de proprietarii unor magazine pentru a reduce consumul de ambalaje
Mai puţine ambalaje şi mai multe produse ecologice - pe acest concept mizează tot mai multe magazine de la noi care au început să vândă vrac.
Pe lângă faptul că sunt prietenoase cu mediul, alimentele sunt şi mai ieftine, iar clienţii pot cumpăra exact cantitatea de care au nevoie.
Cele aproape 100 de sortimente de produse dintr-un magazin deschis de curând în Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, se vând vrac. Sunt ţinute în borcane şi saci, iar clienţii sunt serviţi direct de acolo la gramaj, în ambalaj de hârtie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aici oamenii găsesc de la paste, orez, faină, până la dulciuri, dar totodată şi bureţi de spălat vase făcuţi din plante şi săpun. Preţurile pornesc de la 50 de bani şi pot ajunge până la 4 lei per suta de grame.
În Braşov, un alt magazin va introduce în lumea condimentelor vândute la vrac. Tot aici se găsesc şi seminţe, cereale, dulciuri şi fructe confiate.
Ramona Szabo, proprietar magazin: „Vă dau exemplu condimentele care care în marketuri sunt la pliculeţe de 10,12 grame, de exemplu. Ori media pe care noi o vindem este undeva la 30, 50 de grame per client. Asta înseamnă un singur ambalaj, nu 3, 4.”
Într-un magazin din Zalău, pe lângă legume, fructe şi dulciuri, găsim şi ulei de in, cânepă şi floarea soarelui.
Mariana Bolojan, administrator: "Ambalajele sunt ambalaje din hârtie, avem clienţi majoritatea străini, care vin cu recipientele de acasă cutiile lor personale, borcanele lor."
În medie, un român produce 261 de kilograme de deşeuri anual.