Soarecii au mancat 6% din productia nationala de grau. Anuntul uimitor al Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli

Ultima actualizare: 08-11-2014 00:31
soareci clonati

Peste 6% din productia de grau din acest an a fost mancata de soareci, pagubele fiind estimate la 40 de milioane euro, a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli.

El acuza autoritatile ca au interzis deratizarile, pe motiv ca produsele folosite de fermieri nu erau omologate de UE. "Aproximativ 6-7% din productia de grau din acest an a fost mancata de soareci direct din camp. Anul acesta a fost o explozie a numarului de soareci. A fost ceva fantastic, niste atacuri cum n-am mai vazut".

El spune ca numarul soarecilor a crescut exponential in ultimul an pentru ca autoritatile romane au interzis deratizarile, pe motiv ca produsele folosite de catre fermierii romani nu sunt sunt omologate in Uniunea Europeana.

Potrivit calculelor lui Viorel Matei, din productia de 6,8 milioane de tone de grau, peste 400.000 de tone au fost mancate de soareci, provocand pierderi de aproximativ 40 de milioane de euro, la un pret mediu de 100 de euro pe tona. Din datele Ministerului Agriculturii, Romania a raportat o productie de grau de 7,37 milioane de tone in acest an, in urcare fata de 7,34 milioane tone anul trecut, fiind cea mai mare din ultimii noua ani si a doua din ultimii 44 de ani.

Matei contesta insa cifra inaintata de autoritati.

"Chiar daca s-au declarat in acest an productii record de grau, acestea sunt mincinoase. Declaratiile au fost facute la inceputul recoltei, cand s-a recoltat 15-20% din suprafata si, intr-adevar, productiile au fost foarte bune, de peste 5.000 de kilograme la hectar. Dupa aceea a venit primul val de ploi, iar productiile au scazut undeva pe la 4.200 de kilograme la hectar, urmat ceva mai tarziu de un al treilea val de ploi, care a dus la scaderea productiei la 1.800 de kilograme. Nu puteam sa-l culegem pe tot odata, la inceput, pentru ca nu se coace tot graul in acelasi timp", a mai spus oficialul federatiei.

In acest context, el spune ca productia reala de grau a ajuns la 6,8 milioane de tone, care a scazut la 6,4 milioane de tone dupa atacurile soarecilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 23

44:57
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!