Smochinele romanesti, afacere la scara mare.Cum a reusit o primarie sa obtina fonduri nerambursabile

19-09-2011 19:11

Edilii au obtinut fonduri nerambursabile de 75.000 de dolari pentru o livada cu smochini. Satenii aveau deja prin curti aceste fructe din care faceau tuica si dulceturi, dar acum vor sa transforme afacerea intr-una la scara mare.

Parca am fi pe dealurile insorite ale Greciei ori in sudul Italiei, inconjurati de palmieri, dafini si smochini. Dar suntem la noi in tara, in comuna Svinita, pe malul Dunarii. Aici, verile secetoase si iernile mai blande sunt perfecte pentru smochinii pe care-i vedem prin curtile localnicilor.

Primarul localitatii de la granita cu Serbia a zis ca i-a pus Dumnezeu mana in cap cand a aflat ca a primit un ajutor din partea Organizatiei Natiunilor Unite de 75.000 de dolari, ca sa amenajeze o livada de smochini. Pentru ca era prima din Romania, edilul a trebuit sa se bazeze mai mult pe ajutorul consatenilor, care-au invatat din proprie experienta.

Ambitiile primarului sunt mai mari. El vrea ca din cei peste 1.000 de somchini plantati recent sa faca dulceata ecologica made in Romania.

Alaturi de primar stau, consultanti de nadejde, gospodinele din sat.

Pe langa productia de smochine, primarul are de gand sa ii implice pe localnici si in strangerea plantelor medicinale.

In zona cresc o multime de specii mediteraneene, cum ar fi migdalul, dafinul si rozmarinul, pe care nimeni nu le-a mai valorificat dupa 1990.


VIDEO PROTVPLUS.RO