Sistemul simplu prin care tu iti culegi singur leguma din gradina sau livada. Ce au de castigat si cumparatorul, si fermierul
"Pick your own" sau "culege-ti singur fructele si legumele din gradina"! Un sistem de vanzari, la mare moda in agricultura din intreaga lume, incepe sa prinda contur si la noi.
Rosiile, salata sau capsunile sunt culese si puse in cos chiar de cumparator, in timp ce fermierul ii da mana libera sa-si aleaga ce vrea din gradina sau livada lui. Castigul este de ambele parti: clientul pleaca acasa cu marfa dorita, iar agricultorul scapa de cules si depozitare.
Uneori, avem indoieli ca produsele pe care le cumparam din piata sunt cu adevarat romanesti. iata acum putem sa eliminam orice suspiciune. daca ne alegem singuri fructele si legumele avem garantia ca sunt crescute in pamant autohton.
In aceasta ferma situata la Tartasesti, linga Bucuresti, clientii sunt primiti cu bratele deschise. Doar sa-si anunte vizita prin telefon.
Salata, ceapa, capsuni, gust ... Cred ca bataia e la cirese/ da sunt foarte bune
"Sunt tot mai multi clienti care vor sa se apropie de gradina si sa isi aleaga singuri produsele", spune Mihaela Buligonea, fermier.
Si acest tanar fermier din Micesti, judetul Alba, si-a deschis gradina de zarzavaturi si livada pentru clienti. Cei care vin aici pleaca acasa cu cele mai frumoase verdeturi, iar daca vor fructe si le culeg chiar ei, primesc o reducere de 25% pe kilogram.
"Vin, imi aleg ceapa care imi place, salata care imi place si nu sunt obligat sa cumpar ce nu imi trebuie. Preturile sunt mai bune ca in oras", spune un client. Si in livada, e la fel.
"Daca le culeg eu 9 lei, daca le culegi tu 6 lei, ai scara, e foarte avantajos".
Conceptul de autoservire cu fructe si legume din livada sau din gradina este raspandit in Marea Britanie, Noua Zeelanda, Australia, Canada si Statele Unite - inca din anii 70.
De exemplu, englezii au, numai in jurul Londrei, 7 ferme de unde clientii pot sa-si culeaga in functie de sezon mere capsuni, fasole, zmeura, cartofi dar si porumb sau dovleac.
Si daca in Noua Zeelanda clientii pot manca ce vor in timp ce culeg, pentru ca au platit o taxa de intrare in gradina omului, in Marea Britanie clientii sunt lasati numai sa culeaga, nu sa si guste.