Camine de lux pentru batranii singuri din Romania: gradina, helesteu cu pesti si gratar. Cat costa aceste serviicii pe luna
La fel ca in strainatate, si in Romania, batranetea poate fi o vacanta lunga si placuta, pentru cei care platesc.
In toate colturile tarii au aparut camine de lux, care se intrec sa le ofere seniorilor confort, activitati agreabile si o atmosfera calda. Chiar daca multi au fost reticenti la inceput, in timp si-au dat seama ca la azil e mai bine pentru ei, decat singuri si neajutorati, intre patru pereti.
Centrul de ingrijire pentru batrani de la Brebu, judetul Prahova, este de fapt o pensiune cu o curte imensa, foisoare, helesteu cu pesti si loc de gratar. Raiul barbatilor! Doamnele .. prefera sa fie utile: "Ies acolo pe o banca si lucrez, ca fara lucru eu nu pot trai. Le-am facut sosete.. fara bani!"
La Timisoara, varstnicii pot locui singuri in mici garsoniere, cu dormitor si bucatarie, care sa le aminteasca de casa. Cand vor sa socializeze, coboara in living. Si aici gasim persoane foarte active, cum este domnul Geza, pictor si sculptor amator.
Administratorii caminului le asigura asistenta medicala non-stop, dar si senzatia unei vieti active.
Florina Ionescu, administrator: "Avem si asistenti sociali care le ofera companie si activitati in grup, socializare, iesiri in oras, in parcuri".
Un camin din Cluj ofera multa spatiu verde, un lac plin de pesti si chiar o cascada minunata.
"Livada cu pomi fructiferi din care pot culege oricand fructele pe care le doresc in functie de preferinte, o gradinita de legume unde ii incurajam sa isi sadeasca si culeaga propriile roade, precum si locuri de cazare pentru apartinatori."
Lorant Szentagotai, director medical: "Locuri libere, nu avem. Avem peste 106 locuri in evidenta, pe care le incercam sa le rezolvam in functie de gravitate."
Singura problema este pretul unei asemenea batraneti linistite: tariful porneste de la 1600 de lei pe luna si poate ajunge la 4000 de lei. Unele camine accepta ca plata o donatie imobiliara: titularii isi pot ceda locuinta in care au trait o viata, pentru a-si petrece ultimii ani intr-un azil decent.