Crocodilul cu mana in gura si statuia lui Vlad Tepes. Cum a "reconstituit" natura un barbat din Constanta in gradina blocului

16-05-2015 07:53


Extrem de creativi, romanii viseaza la gradini frumoase si gasesc solutii, chiar daca stau la bloc.

Unele spatii de sub balcoane s-au transformat in adevarate gradini zoologice cu ursi, crocodili, elefanti sau pasari de tot felul, care atrag imediat privirile trecatorilor. Iesite din tipar, astfel de locuri ii supara insa pe peisagisti care recomanda doar verdeata si flori.

"Asta e un crocodil si a mancat un copil si i-a ramas mana in gura. Ala e un vultur. Eu zic ca seamana, nu?", explica domnul Ilie ce are in gradina din fata blocului.

Barbatul din Constanta recunoaste ca mereu si-a dorit sa traiasca in mijlocul naturii. N-a avut parte, asa ca a "reconstituit" natura, cum s-a priceput, sub geamul de la bloc.

A fost nevoie de 7 ani de zile pentru ca locul sa se transforme intr-o adevarata gradina zoologica. Domnul Ilie a adus ursi, elefanti, o pantera. Singurul care nu prea se potriveste in piesaj este Vlad Tepes, insa proprietarul a vrut neaparat sa il puna aici, ca sa le aduca aminte trecatorilor de personajul istoric.

Pensionarul este mandru de gradina lui, mai ales ca totul este facut manual. La confectionarea figurinelor a folosit resturi de sfoara, ciment si vopsea.

Ilie Enache, proprietarul gradinii: "Din reviste am facut elefantul si un vecin spune 'fa si un pui, ca sa semene' si am facut si un pui si apoi inca una inca una. Unii oameni se inchina."

Alta zona din Constanta, aceeasi poveste. Tot la parterul unui bloc stau la loc de cinste cei sapte pitici, impreuna cu Alba ca Zapada. Proprietarul a instalat chiar si o fantana.

Vasile Campeanu, proprietar: "Uite, am pus si cana, daca cineva vrea sa bea. Aici o sa pun un glob mare si in varf am sa pun un vultur frumos."

Pensionarul a investit pana acum in gradina lui 2 ani de munca si 1.500 de lei, iar vecinii au parerile impartite. "Parerile depind de la persoana la persoana. Mie mi se pare frumos, dar pe unii ii deranjeaza. Zic ca e tiganesc", spune o femeie.

Peisagistii sunt insa categoric impotriva. Ionut Savu, architect: "E un chici, dar acum ce sa facem? In peisajul urban modern nu are ce cauta o asemenea lucrare."

Specialistii le recomanda celor care vor sa amenajeze spatiul din fata blocului sa se limiteze la vegetatie si multe flori.

VIDEO PROTVPLUS.RO